Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Europa, în stare de alertă…

Europa, în stare de alertă după o serie de incendii și acte de sabotaj suspectate că ar putea fi comandate de Moscova

Sursa: G4Media

Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o potențială nouă armă de război a Rusiei – incendiile și sabotajele – după o serie de incendii și atacuri misterioase asupra unor infrastructuri din țările baltice, Germania și Regatul Unit, transmite The Guardian, scrie G4Media.

Când a izbucnit un incendiu în Ikea, în Vilnius, Lituania, luna mai, puțini au făcut comentarii până când premierul polonez, Donald Tusk, a sugerat că ar fi putut fi opera unui sabotor străin. Anchetatorii au susținut deja o potențială implicare rusă într-un atac incendiar în estul Londrei, un infern care a distrus cel mai mare centru comercial din Polonia, o tentativă de sabotaj în Bavaria, în Germania, și graffiti antisemite în Paris, scrie sursa citată

Potrivit The Guardian, deși nu există dovezi că vreunul dintre aceste incidente de pe continent este coordonat, serviciile de securitate consideră că ar putea face parte dintr-o încercare sistemică a Moscovei de a destabiliza Occidentul, care susține Ucraina.

Aceștia subliniază că, după războiul rece, operațiunile de informații externe erau formate din spioni și supraveghetorii lor, dar în era rețelelor de socializare, vandalii pot fi angajați online, lăsând puține conexiuni cu alți sabotori plătiți cu câteva sute de euro sau în criptomonede.

Atât de mare este îngrijorarea emergentă că aceste atacuri hibride ar putea fi opera Rusiei, încât problema a fost ridicată la un summit al miniștrilor de externe și de apărare de la Bruxelles în această săptămână, oficialii de securitate olandezi, estonieni și lituanieni avertizând cu toții asupra vulnerabilităților naționale.

Un ministru, care a cerut să nu i se dezvăluie numele, a declarat că sunt foarte îngrijorați de „sabotajul, sabotajul fizic, organizat, finanțat și realizat de către reprezentanți ai Rusiei”. Săptămâna trecută, Tusk a dezvăluit că autoritățile poloneze au arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj care ar fi fost comise la ordinul serviciilor rusești.

El a spus că infracțiunile ar fi inclus „bătăi, incendii și tentative de incendiere”, anchetatorii urmărind să afle dacă Rusia a fost implicată în incendiul dintr-un centru comercial din Varșovia, o afirmație pe care ambasada rusă a descris-o ca fiind o teorie a conspirației. Un purtător de cuvânt al Ikea a declarat că investigațiile continuă în ceea ce privește sursa incendiului din Lituania, dar acesta se numără printre exemplele, alături de o tentativă de incendiere a unei fabrici de vopseluri din Polonia, pe care Tusk le-a citat în avertismentul său privind o posibilă interferență străină.

În aprilie, un britanic a fost acuzat că a orchestrat un atac incendiar asupra a două unități legate de un om de afaceri ucrainean într-o zonă industrială din Leyton, în estul Londrei, după ce ar fi fost recrutat de serviciile secrete rusești. Serviciul de urmărire penală al Coroanei a susținut că acesta „a avut un comportament care viza întreprinderi care aveau legături cu Ucraina pentru a aduce beneficii statului rus”. Marți, 28 mai, ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, aflat la Bruxelles pentru un summit UE privind apărarea, a declarat că țara sa a fost deja victima sabotajului rusesc.

„Au desfășurat operațiuni similare în Estonia. Au angajat 10 persoane pentru a ataca mașina ministrului de interne și cea a unui jurnalist. Acesta este un comportament normal al Rusiei. Ne pare rău să spunem, dar trebuie să înțelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă față de țările europene și, de asemenea, față de țările NATO”, a declarat el.

Acesta s-a referit la incidentele din februarie, când au fost sparte geamurile mașinii ministrului de interne, Lauri Läänemets, și a unui jurnalist.