Euro a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii doi ani. Care sunt motivele?
Moneda Uniunii Europene a scăzut cu mai mult de 1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022. Se întâmplă după ce analiștii au arătat o scădere a activității de afaceri în cele mai mari două economii ale blocului, scrie hromadske, citând Bloomberg și Reuters.
Euro a scăzut cu mai mult de 1 la sută la 1,0335 dolari în noiembrie. Analiștii nu au anticipat nicio schimbare și au fost surprinși în special de scăderea bruscă a activității, care a avut loc pentru prima dată din luna ianuarie a acestui an.
După cum notează Reuters, scăderea indicatorilor se datorează contracției industriei de servicii dominante pentru UE, precum și prăbușirii industriei prelucrătoare în recesiune.
Bloomberg scrie că euro a fost una dintre cele mai slabe monede din G10 în ultimele trei luni, deoarece perspectiva unor taxe vamale dure în timpul președinției americane a lui Donald Trump riscă să lovească economiile europene.
Activitatea de afaceri a scăzut cel mai mult în Germania și Franța, care se confruntă cu o criză politică internă care a subminat încrederea investitorilor.
„Recenta escaladare a războiului dintre Rusia și Ucraina aruncă, de asemenea, o umbră asupra regiunii și sporește incertitudinea”, explică Christian Muller-Gliessmann, șeful departamentului de cercetare privind alocarea activelor la Goldman Sachs.
Traderii pariază din ce în ce mai mult că euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul, lucru care s-a întâmplat doar de două ori de la crearea monedei, în 1999. De asemenea, euro a scăzut față de francul elvețian și a slăbit față de lira sterlină.
Toate acestea ar putea forța oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) să reducă puternic ratele dobânzilor pentru a sprijini economia regiunii. BCE a redus deja ratele de trei ori în acest an, până la 3,25%, pe fondul preocupărilor crescânde legate de perspectivele economice slabe. Cu toate acestea, BCE ar putea continua reducerea în ritmul actual. Costurile mai ridicate ale gazelor naturale și creșterea salariilor în zona euro prezintă riscuri de inflație, ceea ce pledează în favoarea unei abordări prudente.
Cu câteva zile înainte, vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că oficialii nu ar trebui să grăbească procesul din cauza incertitudinilor, inclusiv tensiunile comerciale în creștere și conflictele globale.