Principală  —  RECOMANDAT   —   „Eu am vorbit cu Putin”…

„Eu am vorbit cu Putin” – o farsă tragică despre omul sovietic care e peste tot

Nostalgiile comuniste, îmbinate cu ambiția de a scoate foloase din tranziție, migrație și din alte perturbări sociale ne-au adus în punctul în care suntem – în proximitatea unui nou război mondial – despre aceste lucruri e piesa „Eu am vorbit cu Putin”, care ajunge la public în forma unui spectacol radiofonic. Lansat în cadrul proiectului „Teatru în căști” inițiat de Centrul de Teatru din R. Moldova, spectacolul e ascultat cu atenție și curiozitate de publicul din R. Moldova, România, dar și din comunitățile românești din lume. 

S𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐨𝐟𝐨𝐧𝐢𝐜 „𝐄𝐮 𝐚𝐦 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐭 𝐜𝐮 𝐏𝐮…” este montat după piesa Irinei Nechit, în regia lui 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐆𝐡𝐢𝐥𝐚𝐬̦, actor și regizor născut la Chișinău și stabilit la Iași. Cu o distribuție remarcabilă – 𝐄𝐦𝐢𝐥 𝐂𝐨𝐬̦𝐞𝐫𝐮, 𝐓𝐚𝐭𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐈𝐨𝐧𝐞𝐬𝐢, 𝐃𝐨𝐫𝐮 𝐀𝐟𝐭𝐚𝐧𝐚𝐬𝐢𝐮, 𝐇𝐚𝐫𝐮𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐚𝐜𝐡𝐞 și 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐮 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞𝐬𝐜𝐮, actori ai 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞 𝐀𝐥𝐞𝐜𝐬𝐚𝐧𝐝𝐫𝐢” 𝐝𝐢𝐧 𝐈𝐚𝐬̦𝐢, spectacolul s-a conturat ca o farsă tragică, în care viitorul este pus față în față cu umbra copleșitoare a trecutului.

Autoarea piesei, scriitoarea Irina Nechit, spune că nu a inventat foarte multe în piesa „Eu am vorbit cu Putin”, tema, și personajele, și conflictele dintre ele fiind furnizate de realitate.

„Am scris textul în vara anului 2023. A apărut cumva spontan, sub presiunea unor întâmplări concrete datorită cărora am realizat că omul sovietic e încă foarte prezent în spațiul nostru, omul sovietic e peste tot, în case, blocuri, bucătării, apartamente „euroreparate”, pe străzi, în piețe, instituții, ministere, primării, în organe de securitate, în forțe de ordine, în birouri, teatre, biblioteci, muzee, săli de conferințe, chiar și în biserici. Doar ne pare că am scăpat de el, dar de fapt încă ne mai bântuie și ne tulbură mințile. Iar acest om sovietic îl are drept idol pe Putin. De fapt, Putin nu e un singur individ, ci o sumă de Putini mai mici, mii și milioane de Putini care mai duc dorul vremurilor apuse, visând să restabilească Uniunea Sovietică, „cea mai mare, mai bogată, puternică, frumoasă țară din lume””, explică Irina Nechit de unde vine originea piesei sale.Ea mai spune că nostalgiile comuniste, îmbinate cu ambiția de a scoate foloase din tranziție, migrație și din alte perturbări sociale, ne-au adus în punctul în care suntem – în proximitatea unui nou război mondial. „Despre aceste lucruri e piesa care a pornit spre public, în forma unui spectacol radiofonic. Lansat recent, spectacolul e ascultat cu atenție de mii de oameni. Unii îl ascultă acasă, alții în mașini ori la serviciu, numărul vizualizărilor crește de la o zi la alta”, spune autoarea recunoscătoare tuturor celor care au reacționat la text și au creat din el un spectacol care poate fi audiat în spațiul virtual. „Iată că nu mai suntem legați de o scenă anume, dintr-o anume localitate, ci folosim tehnologiile pentru a ajunge peste Prut și peste alte râuri, pe alte continente. „Eu am vorbit cu Putin” e o piesă-avertizare, un semnal de alarmă, un strigăt spre cei care nu vor nici în ruptul capului să se elibereze de trecut, dar și spre cei care ne promit prea ușor un viitor luminos. Încă un viitor luminos”, explică autoarea piesei „Eu am vorbit cu Putin”. O oră și paisprezece minute de dialoguri incendiare despre viața noastră, alături de Putin(i).