Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Estonia, Letonia și Lituania au…

Estonia, Letonia și Lituania au finalizat deconectarea de la rețeaua electrică rusă, în vederea integrării în sistemul UE

Ministrul leton al climei și energiei, Kaspars Melnis, înainte de deconectarea principalei linii electrice dintre Letonia și Rusia, la 8 februarie 2025, Foto: Profimedia

Cele trei state baltice au finalizat sâmbătă, 8 februarie, fără incidente, deconectarea lor istorică de la rețeaua electrică rusă, în vederea integrării în sistemul Uniunii Europene (UE), un proces lansat cu ani în urmă și accelerat de invazia rusă din Ucraina, potrivit AFP, citat de liberatea.ro.

Estonia, Letonia și Lituania, care sunt membre ale UE și NATO din 2004, după ce anterior au fost republici sovietice, au realizat acest proces din motive de securitate și independență energetică față de Moscova.

„Suntem în siguranță pentru că ne-am deconectat de la rețeaua rusă”, a declarat pentru AFP Nerijus Cesiulis, primarul orașului Alytus din sudul Lituaniei.

Acest lucru este esențial, a adăugat el, pentru a evita incidente „precum cele din Marea Baltică”, unde mai multe cabluri submarine de energie și telecomunicații au fost deteriorate în ultimele luni.

Experți și lideri politici au acuzat Rusia că poartă în acest fel un război hibrid, ceea ce Moscova neagă. Autoritățile baltice s-au temut de sabotaj sau de alte perturbări, însă deconectarea a avut loc fără incidente. Operatorii rețelelor electrice din cele trei țări au declarat că Rusia a cooperat.

„Aceasta este o zi istorică. Îmi place mai mult lumina atunci când nu sunt implicați electroni ruși”, a declarat comisarul european pentru energie, Dan Jorgensen, jurnaliștilor din Tallinn, Estonia.

Este vorba despre securitate. Nicio țară europeană nu ar trebui să depindă de Rusia pentru nimic”, a adăugat el.

Ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, a salutat un „eveniment important pentru întreaga Europă: astfel de măsuri lipsesc agresorul de posibilitatea de a utiliza rețeaua electrică în scopuri de șantaj”.

Finanțate în mare parte de UE

După ce cele trei state baltice au finalizat procesul de deconectare pe 8 februarie, un cablu electric care leagă Letonia de Rusia a fost tăiat, într-un mod simbolic și practic.

„Acum avem control total asupra rețelei noastre electrice”, a declarat presei ministrul leton al energiei, Kaspars Melnis, ținând în mână o bucată de cablu.

Omologul său lituanian, Zygimantas Vaiciunas, a asigurat AFP că Rusia nu mai poate „folosi controlul asupra rețelei energetice drept armă”. El a adăugat că cele trei țări baltice vor trebui să funcționeze timp de aproximativ 24 de ore în „mod izolat”, înainte de a fi integrate duminică în rețeaua electrică europeană prin Polonia.

Oficialii lituanieni și polonezi vor începe procesul de sincronizare duminică în jurul prânzului.

„Trebuie să efectuăm teste pentru a garanta Europei stabilitatea sistemului nostru energetic”, a explicat Rokas Masiulis, directorul Litgrid, operatorul de stat al rețelei electrice lituaniene.

Acesta a adăugat sâmbătă seara că toate „testele de control al frecvenței” au fost finalizate și că totul decurge conform planului.

Un total de 1,6 miliarde de euro – în principal fonduri europene – au fost investite în proiect. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urma să participe duminică la Vilnius la o ceremonie cu liderii țărilor baltice.

Nu există surprize

Premierul lituanian Gintautas Paluckas a lăudat pe X „începutul unei noi ere de independență energetică” pentru cele trei țări. Procesul a durat ani de zile din cauza problemelor tehnologice și financiare și a necesității de a diversifica aprovizionarea, în special prin cabluri submarine.

Schimbarea a devenit urgentă după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, care a trezit temeri în țările baltice că Moscova le va viza în continuare. De atunci, cele trei țări au încetat să mai cumpere gaze și electricitate rusești, dar rețelele lor rămân conectate la Rusia și Belarus, cu reglarea frecvenței controlată de la Moscova.

Prin urmare, ele depindeau în continuare de Rusia pentru un flux stabil de energie electrică, ce era esențial pentru aparatele care necesitau o alimentare fiabilă, în special în procesele industriale. Litgrid și operatorul leton de rețea AST au dat asigurări sâmbătă că Rusia a cooperat. „De asemenea, au tăiat curentul pe aceeași linie din partea lor, cea mai mare surpriză de astăzi fiind că nu există surprize”, a declarat pentru AFP directorul general al AST, Rolands Irklis.

„Când faci parte din același sistem (electric), nu poți să-i faci rău celuilalt fără să-ți faci rău ție însuți”, a adăugat Masiulis, care a afirmat că Rusia trebuie să asigure securitatea energetică a enclavei ruse Kaliningrad, «care depinde parțial de noi». Această enclavă, situată între Lituania și Polonia, nu are frontieră cu restul Rusiei. Ca urmare a decuplajului statelor baltice, sistemul său energetic funcționează în prezent în „mod insular”.

În acest context, Kaliningrad își consolidează de ani de zile capacitatea de producție de electricitate, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus orice problemă.

Săptămâna trecută, el a declarat că Rusia „a luat toate măsurile pentru a asigura funcționarea fiabilă și neîntreruptă a sistemului său energetic unificat”.