„Este o comandă politică. Vom merge până la CtEDO”. Poziția CUB, după ce Igor Munteanu a fost eliminat din lista candidaților la prezidențiale
Coaliția Unitate și Bunăstare (CUB) afirmă că decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care a fost respinsă înregistrarea lui Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova, ar fi fost luată în baza unei „comenzi politice”, și că ar fi fost „influențată de guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)”.
Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a calificat declarațiile CUB ca fiind „niște aberații cu scop electoral”.
Orange lansează o nouă soluție pentru digitalizarea afacerilor – Orange Document Management (P)
CUB a adus mai multe acuzații față de PAS, susținând că acesta ar fi influențat decizia CEC de a-l exclude din listă, deși CEC-ul a invocat drept motiv lipsa numărului necesar de semnături.
„Noi denunțăm categoric invalidarea semnăturilor ca procedură și semnificație politică și considerăm că aceste alegeri sunt deja compromise de influența puterii. Calific decizia CEC drept o execuție publică pentru un candidat incomod puterii. Decizia este dezamăgitoare dar nu surprinzătoare, ea confirmă doar zvonurile care circulau în ajun despre faptul că guvernarea PAS va urmări să se răzbune pe CUB pentru pozițiile pe care le-am manifestat vreme de luni de zile, atunci când am ținut sub monitorizare activă acțiunile, eșecurile, ratările actualei guvernări. (…) Avem motive serioase să credem că asta a fost o comandă politică”, a declarat Igor Munteanu, într-o conferință de presă susținută miercuri, 25 septembrie.
Pentru susținerea sa în calitatea de candidat ar fi fost colectate în total aproape 19 mii de semnături.
„În urma procesării semnăturilor, CEC a decis să invalideze peste 1800 de semnături, care au afectat aproape 10 raioane din totalul celor 22 de raioane pe care le-am acoperit. Au existat foarte munte neconcordanțe între semnăturile puse pe listele de subscripție de către cetățeni și baza dec date a CEC, respectiv motivele care s-au invocat au fost legate fie de scrierea necaligrafică, fie de anumite date care au fost interpretate eronat de către reprezentanții CEC, fie legate de faptul că cei care au semnat pentru noi în aceste raioane, nu aveau viză de reședință în raionul respectiv, fie nu aveau dreptul de vot”, a mai menționat Munteanu.
Totodată acesta afirmă că „scoaterea sa din cursa electorală este profund neconstituțională”.
Igor Munteanu afirmă că nu va ezita să meargă în toate instanțele pentru a-și apăra drepturile și că va merge inclusiv la CtEDO. Acesta a mai declarat că condamnă faptul prin care diasporei i s-ar fi îngrădit dreptul de a colecta semnături.
Ulterior, conducătoarea grupului de inițiativă a lui Igor Munteanu, Rodica Gramma, a declarat, în timpul conferinței, că oamenii de la care ar fi colectat semnăturile ar fi fost speriați, iar unii dintre ei, plătiți să-și depună semnăturile pentru alți candidați.
„Se tem să își pună semnătura fiindcă au fost preîntâmpinați, fiindcă erau monitorizați. Cunoaștem cazuri în care veneau niște ulii ai partidului de la guvernare care priveau direct în listele noastre ca să vadă cine a îndrăznit să își pună semnătura. (…) Oamenii se apropiau și ne întrebau cât noi plătim pentru că știau cât plătesc alții pentru semnătură. (…) Noi trezeam suspiciuni certând datele persoanele pentru că alții le cereau doar semnătura”, susține Rodica Gramma.
Totodată, Igor Munteanu a pus la îndoială strângerea de semnături ale unor candidați care au fost înregistrați de CEC.
„Colectarea a 25 de mii de semnături în două zile a PSRM sau a PAS-ului nu-i pune nimănui nici un semn de întrebare față de cât de legitim este acest sistem?”, a conchis Igor Munteanu.
Cererea de înregistrare a lui Igor Munteanu în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova a fost respinsă de CEC, marți, 24 septembrie. Candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) nu a întrunit numărul de semnături necesare.