Principală  —  IMPORTANTE   —   „Este iunie, luna mândriei LGBT”.…

„Este iunie, luna mândriei LGBT”. Un nou deep fake cu Maia Sandu. Reacția instituției prezidențiale

Președinta Maia Sandu este protagonista unui nou video de tip „deep fake” („fals profund”). Pretinsul discurs al președintei este realizat sub formă de pamflet, cu ajutorul inteligenței artificiale și face referire la o pretinsă apartenență la comunitatea LGBT.

Totodată, ironizând pe seama nivelului de trai al cetățenilor, președinta ar veni și cu unele recomandări – „Trebuie să facem o carte națională a Moldovei. Putem găti ciorbă din topor și mămăligă”.

Administrația Prezidențială a dezmințit veridicitatea înregistrării video, calificându-le drept „eforturi ale forțelor pro-ruse de a compromite integrarea europeană”, iar expertul solicitat de către ZdG dezvăluie sursa primară a acestor videouri dubioase.

Un video ce are pe copertă imaginea președintei este distribuit astăzi pe Facebook, printre comentarii la alte postări. Videoul este distribuit de către conturi de Facebook cu nume improprii pentru R. Moldova, așa ca – Elizabeth Miles, Maya Smith sau Libby Marshall.

Toate aceste profiluri au fost create la sfârșitul lunii mai, curent, și nu afișează prieteni sau alte date personale specifice conturilor reale de Facebook. Deși scriu și comentează în limba română, „utilizatorii” se declară originari din Chicago (SUA), Houston (SUA) sau Los Angeles (SUA).

Videoul distribuit pe Facebook de către aceste „utilizatoare” ne redirecționează către un canal de Youtube creat acum nouă zile. Acesta este denumit Mrs President (n.r. Doamna președinte), are în lista de redare trei videouri publicate, iar la imaginea de copertă apare din nou, fotografia Maiei Sandu. Toate acestea reprezintă pretinse discursuri ale președintei.

Cel mai recent video, cel distribuit pe rețelele sociale de către „utilizatoarele” cu nume nespecifice R. Moldova, este denumit „Sandus books” (n.r. Cărțile Maiei Sandu). Vorbind în limba rusă, cu subtitrare în limba română, pretinsa Maia Sandu ar saluta cetățenii folosind expresia „Dragii mei homo..mo.. oh, mi-am amintit, moldoveni”. În continuare, pretinsul discurs face referire la comunitatea LGBT.

„Astăzi suntem în sediul meu, pe care îl folosesc pentru filmări și documente, ca să credeți că sunt o moldoveancă obișnuită, ca și voi. Oh, sau româncă. Încă nu știu cum e mai bine să spun, ca să fiu susținută de electorat: moldoveancă sau româncă, hetero sau lesbiană. Este iunie, luna mândriei LGBT și sunt foarte mândră”.

Șefa statului este prezentată ca vorbind ironic și despre nivelul de trai al cetățenilor moldoveni și venind cu recomandări de cărți – „Știind de nevoile voastre, vă recomand să citiți aceasta «Economisirea banilor cu Jamie». Cu Jamie veți putea economisi la produse. Trebuie să o facem carte națională a Moldovei. Putem găti ciorbă din topor și mămăligă”.

Totodată, pretinsa Maia Sandu vorbește și despre propriile lecturi – „«Crima perfectă: 21 de reguli pentru ucigași». Am citit-o cândva și revin periodic”.

La finalul filmuleţului, persoana din imagini accentuează „Și nu uitați, cu cât ucigașul este mai groaznic, cu atât pare mai inofensiv”.

Instituția prezidențială a dezmințit autenticitatea imaginilor video și declarațiilor atribuite șefei statului.

„Asemenea falsuri doar confirmă efortul forțelor pro-ruse, conectate la oligarhi fugari, de a compromite integrarea europeană prin falsuri grosolane”, a declarat Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Maiei Sandu.

Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Maiei Sandu

Totodată, administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele de socializare.

„Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că informațiile distribuite în spațiul public, însoțite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake.

Îi îndemnăm pe toți cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și sigure, iar informația din alte surse să o verifice”, atenționează reprezentanții instituției prezidențiale.

Și Mihai Avasiloaie, redactor-șef al portalului Stopfals.md, solicitat de Ziarul de Gardă, a calificat declarațiile ca fiind falsuri și narațiuni ale propagandei ruse, distribuite prin intermediul inteligenței artificiale.

Mihai Avasiloaie, redactor-șef al portalului Stopfals.md. Foto: ZdG

„Observăm că propaganda rusă este foarte creativă și activă, pentru că folosește diverse modalități de a promova narațiuni false. Respectiv, de la o vreme încoace, ei folosesc nu doar inteligența artificială, ca atare, dar o folosesc inclusiv pentru a crea și a publica produse care au elemente de pamflet. Și asta se face nu doar pentru a promova narațiuni false prin conținut clasic și serios, dar și prin acest tip de conținut” explică Mihai Avasiloaie.

Avasiloaie dezvăluie care este sursa primară a acestor videouri.

„Inițial, acest gen de video a apărut pe un canal de Telegram. Ulterior, alte canale de Telegram, specializate pe dezinformare și pe promovarea narațiunilor false au preluat acest conținut și l-au redistribuit. Printre aceste canale se numără și canalul deputatului socialist Bogdan Țîrdea.

Putem observa mai multe narațiuni false, printre care, asocierea cu comunitatea LGBT, vânzarea țării către străini, și aici, evident, se face paralela cu Uniunea Europeană și instituțiile ei, dar și cu SUA. Sigur că toate aceste lucruri sunt combinate cu încercarea de a insufla ideea că în R. Moldova totul merge spre rău, că guvernarea distruge țara și populația este din ce în ce mai săracă. Unele afirmații din aceste videouri, de fapt, nici nu au un substrat consistent factologic. Se folosesc aceleași narațiuni false specifice Kremlinului, doar că sunt prezentate într-un alt mod, un pic mai deosebit decât cel cu care suntem obișnuiți”, susține redactorul-șef al portalului Stopfals.md.

Totodată, Avasiloaie enumeră detaliile care ne sugerează că acest video este dubios.

„Ceea ce este legat de partea tehnică, putem observa foarte clar mișcările nefirești ale feței, ale gurii, ale ochilor. De asemenea, putem observa vocea, care deși este similară cu vocea Maiei Sandu, totuși se deosebește. La fel, accentul personajului este specific. Toate aceste elemente, ne arată că, de fapt, aceste videouri au fost realizate cu ajutorul inteligenței artificiale”, precizează Mihai Avasiloaie.

Recent, compania americană „Meta”, care deține mai multe rețele de socializare, inclusiv Facebook, a publicat un raport privind amenințările influenței ruse. Datele din raport vizează și R. Moldova, arătând că mai multe profiluri și pagini false care ținteau publicul din R. Moldova și care aveau un „comportament neautentic și coordonat” au fost închise. Ulterior, și paginile de Facebook ale lui Ilan Șor, Marinei Tauber, Evghenia Guțul și a altor persoane afiliate lui Șor au fost blocate.