„Este analogic armelor nucleare tactice”. Cine se află în spatele distrugerii barajului de la Kahovka și cum va afecta aceasta evoluția ostilităților – opinia experților militari
Pe 6 iunie 2023, în regiunea Herson din Ucraina, în jurul orei 2:50, a fost distrus un baraj al hidrocentralei de la Kahovka, care până în acel moment se afla sub controlul armatei ruse.
Compania ucraineană „Ukrhidroenergo” a declarat că centrala hidroelectrică de la Kahovka a fost complet distrusă și nu poate fi restaurată. Presa relatează că acum hidrocentrala este practic complet acoperită cu apă. Aproximativ 300 de animale au murit în grădina zoologică inundată din Nova Kahovka.
Circa 80 de localități din zonă, inclusiv Herson, riscă să fie inundate. Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că cel puțin 16 000 de oameni și-au pierdut casele. În Krîvîi Rih, Ucraina, prețurile pentru apa îmbuteliată au crescut la 239 de hrivne pentru 5 litri (aproximativ 6,50 USD). Din cauza avarierii, peninsula Crimeea poate rămâne fără apă pentru o perioadă îndelungată de timp.
Nu se știe exact ce a cauzat distrugerea barajului și catastrofa umanitară și de mediu pe scară largă care a afectat viața a zeci de mii de oameni. Spektr, cu ajutorul experților, a încercat să afle cine se află în spatele prăbușirii barajului hidrocentralei de la Kahovka, cine va beneficia pe câmpul de luptă și cum va afecta acest lucru ostilitățile ulterioare.
Versiunile prăbușirii
În prezent, nu există un videoclip care ar surprinde momentul în care barajul a explodat. Sunt însă trei versiuni ale celor întâmplate: explozie cauzată de armata rusă, explozie cauzată de partea ucraineană sau distrugerea barajului din cauza deteriorărilor anterioare.
Mihail Podoleak, purtătorul de cuvânt al Biroului președintelui Ucrainei, a declarat că conducerea rusă a avut trei motive pentru a arunca în aer barajul: să păstreze inițiativa pe care o pierduseră în prima linie de război; să exercite presiuni psihologice asupra partenerilor Ucrainei pentru a opri asistența militară; să arate că inițiativa este încă de partea Rusiei.
Ulterior, conducerea Federației Ruse a răspuns acuzațiilor Ucrainei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat: „Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka este un atac terorist, iar scopul lui a fost să împiedice armata rusă să avanseze pe acest sector al frontului”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Aici vorbim clar despre un sabotaj deliberat al părții ucrainene, care a fost planificat și efectuat la ordinele regimului de la Kiev”.
Ce spun experții?
Expertul militar israelian, David Gendelman, într-o conversație cu Spektr, și-a expus opinia că acest caz ar trebui cercetat din trei părți: însuși faptul distrugerii barajului, cine a făcut-o și care sunt consecințele militare.
„Din moment ce există o catastrofă umanitară și de mediu, fiecare parte, desigur, dă vina pe cealaltă și argumentează în favoarea ei. Teoretic, este posibil și ca distrugerea să se fi produs de la sine, ca urmare a deteriorărilor cauzate mai devreme, și nu din cauza unui act deliberat chiar acum, dar acesta pare a fi un moment suspect de convenabil, care coincide cu declanșarea ofensivei ucrainene, nici mai devreme, nici mai târziu”, explică Gendelman.
Expertul israelian consideră că în această situație trupele ruse au avut cele mai favorabile oportunități de a arunca în aer barajul, deoarece controlează obiectul, iar armatei ucrainene i-ar fi fost mai dificil să realizeze acest lucru prin bombardare, deși „dacă este dorință, ar fi posibil”.
Un alt expert militar israelian, fost ofițer de poliție, Serghei Migdal, într-un interviu acordat pentru canalul TV „Belsat”, a spus că Ucraina nu are arme care să poată distruge un astfel de baraj.
Potrivit lui Migdal, o astfel de distrugere poate fi cauzată doar prin utilizarea unei cantități mari de explozibil încorporat în construcție. Expertul este sigur că scopul armatei ruse este să complice ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei de la baraj până la gura Niprului.
Pe de altă parte, expertul militar ucrainean, Oleg Starikov, explică pentru Spektr că hidrocentrala de la Kahovka a fost construită astfel, încât să supraviețuiască bombardamentului nuclear. Potrivit expertului ucrainean, puterea încărcării bombei care a aruncat în aer barajul ar trebui să fie echivalentă cu bomba aeriană FAB-500 (adică, cu o capacitate de cel puțin 300 kg de trinitrotoluen, altfel zis TNT).
Colonelul în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, Roman Svitan, într-o conversație cu reprezentanții canalului de telegram „Mojem obiasnit”, a declarat că barajul a fost aruncat în aer de trupele ruse pentru a perturba trecerea Niprului de către FAU în regiunea Herson:
„Acest lucru face parte din pregătirea pentru ofensivă – am «sondat» apărarea inamicului pe malul stâng. În ultimele zile, activitatea grupurilor de recunoaștere s-a intensificat. Rușii nu au resurse pentru a acoperi în mod fiabil întreaga coastă și puteți ateriza acolo în orice moment. Și în acest fel au decis să se protejeze în această zonă de debarcarea Forțelor Armate ale Ucrainei – timp de 10-15 zile, până când scade nivelul apei”, a explicat Svitan.
În același timp, o inundație puternică va dăuna și forțelor ruse, notează expertul. „Apa va inunda toate tranșeele și fortificațiile de pe malul stâng. Va fi imposibil să le folosești. Transferul resurselor umane și materiale va fi foarte dificil. Câmpurile de mine vor deveni inutilizabile – minele vor fi spălate din sol și duse în jos pe apele Niprului. Pozițiile de artilerie vor trebui mutate la o îndepărtare mai mare de râu”, explică Roman Svitan.
Expertul militar ucrainean, Oleg Starikov, susține că „explozia hidrocentralei de la Kahovka nu are nicio semnificație militară, este mai curând una politică. În ceea ce privește daunele, aceasta este o explozie de arme nucleare tactice. Pentru că avem o catastrofă ecologică, umanitară. Nu are nicio legătură militară. Oricine a făcut asta urmărește obiective politice, pentru a arăta că răbdarea nu este nelimitată”.
David Gendelman crede că acum nu merită să cauți vinovatul. Potrivit expertului, acum este mult mai important „ce să faci”. „Vom vedea cum vor acționa părțile ținând cont de această nouă situație, când «valul se va potoli», atât cel mediatic, cât și cel real, acvatic”, a rezumat expertul.
Traducere și adaptare: Olga BULAT