Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Erdogan: „Crimeea trebuie să revină…

Erdogan: „Crimeea trebuie să revină sub controlul Ucrainei”

Foto: Anadolu

Rusia ar trebui să returneze Ucrainei controlul asupra peninsulei Crimeea. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat acest lucru într-un mesaj video prezentat în cadrul celui de-al patrulea summit al liderilor Platformei Crimeea, scrie agenția de presă turcă Anadolu, citată de Unian.

„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit. Revenirea Crimeei la Ucraina este o cerință a dreptului internațional”, a declarat Erdogan.

Liderul turc a menționat că Ankara nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei de către Rusia și a subliniat, de asemenea, „durerea insuportabilă” trăită de tătarii din Crimeea din cauza ocupației ruse, promițând că va continua politica sa de susținere a acestui popor.

Erdogan și-a încheiat discursul prezentând aspirațiile mai largi ale Ankarei pentru încheierea conflictului devastat de Rusia.

„Dorința noastră sinceră este ca războiul să se încheie cu o pace justă și durabilă pe baza integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”, a subliniat el.

Jocul dublu al lui Erdogan

După cum notează Unian, Turcia sub conducerea lui Erdogan nu numai că a devenit singura țară NATO care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei, dar, de asemenea, ajută Rusia să eludeze sancțiunile impuse de alte țări. Turcia a devenit, de asemenea, un centru important pentru exporturile de petrol și gaze rusești.

În același timp, Turcia a furnizat ajutor militar Ucrainei. Cel mai cunoscut exemplu îl reprezintă dronele Bayraktar ale Turciei, dintre care unele au fost furnizate gratuit. De asemenea, Turcia furnizează Ucrainei vehicule blindate pe roți și contribuie la construirea de nave de război.