Energocom: Tiraspoltransgaz a solicitat și primit pentru joi cantitatea maximă de gaze naturale, din contul grantului UE de 20 de milioane de euro
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/gaze-naturale-.jpg)
Pentru data de 6 februarie, Tiraspoltransgaz, compania care livrează gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, a solicitat și i-a fost livrat un volum de 3 milioane metri cubi de gaze, din contul grantului de 20 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, a anunțat Energocom.
Este cantitatea maximă pe care o poate pretinde regiunea, potrivit dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale.
Începând cu 1 februarie, până la data de 6 februarie inclusiv, în total regiunea transnistreană a primit 14,275 milioane metri cubi de gaze cumpărate cu bani UE, în cadrul ajutorului financiar nerambursabil de urgență oferit R. Moldova pentru a face față actualei crize energetice:
- 1-3 februarie – 5,725 milioane metri cubi
- 4 februarie – 2,7 milioane metri cubi
- 5 februarie – 2,850 milioane metri cubi
- 6 februarie – 3 milioane de metri cubi
Anterior, Energocom a menționat că gazele destinate regiunii transnistrene au fost achiziționate de la bursele din România și Bulgaria, fiind transportate pe coridorul transbalcanic și pe gazoductul Iași-Ungheni.
Uniunea Europeană a alocat un ajutor nerambursabil de urgență R. Moldova de 30 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane vor fi folosite ca ajutor umanitar în cazul regiunii transnistrene și destinat pentru consumatori casnici, școli, obiective sociale.
De celelalte 10 milioane de euro Energocom cumpără zilnic energie electrică de la BRM și OPCOM pentru consumul malului drept.
Ministerul Energiei a transmis anterior că Tiraspoltransgaz s-a angajat să prezinte în fiecare zi graficul de consum pentru ziua următoare, care va fi aprobat de reprezentanții Energocom în limita de până la 3 milioane de m3 de gaze naturale pe zi. Tiraspolul a solicitat 3.2 mln m3/zi, volum care nu ar fi putut fi justificat prin datele prezentate, conform Ministerului.
„S-a luat decizia ca în primele zile, pentru pregătirea sistemelor de încălzire centralizate din regiune, vor fi livrate volumele maxime posibile, dar nu mai mult de 3 mln m3/zi. De exemplu, pentru mâine, 2 februarie, Tiraspoltransgaz a solicitat 2,7 milioane de m3, cerere care a fost acceptată. După ce sistemele de încălzire centralizată vor fi repuse în funcțiune și necesitățile pentru repornirea sistemului energetic vor fi satisfăcute, volumul de gaze livrat va fi redus, în funcție de parametrii meteo și estimările zilnice de consum pentru consumatorii protejați, prezentate zilnic de Tiraspoltransgaz”, a explicat Ministerul Energiei.
Comisia Europeană anunță marți, 4 februarie, că a convenit cu R. Moldova o „strategie cuprinzătoare pe doi ani pentru independența și reziliența energetică a țării”. Conform unui comunicat de presă emis de Comisie, strategia are un dublu obiectiv: decuplarea R. Moldova de „nesiguranța aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea deplină a acesteia pe piața energetică a UE”.
În cadrul acestei strategii, sprijinul total pentru R. Moldova se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizate de UE până la jumătatea lunii aprilie. În plus față de acest sprijin global și ca parte a aceleiași strategii, o ofertă de 60 de milioane de euro este pusă la dispoziție pentru populația din regiunea transnistreană a Moldovei, sub rezerva anumitor condiții.