Energie electrică mai scumpă din ianuarie. Cum putem plăti mai puțin? Tot ce trebuie să știi
Energia electrică se scumpește din luna ianuarie. Consumatorii din centrul și sudul țării care au încheiate contracte cu furnizorul ÎCS „Premier Energy” vor achita 4 lei și 10 bani pentru un kWh, cu 1 leu și 76 de bani mai mult decât au achitat până acum – 2,34 lei/kWh. Clienții S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord), care locuiesc în nordul țării, vor scoate din buzunare 4 lei și 68 de bani pentru un kWh.
Prețurile au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de vineri, 3 ianuarie, după ce din 1 ianuarie 2025, R. Moldova nu mai poate procura energie electrică de la centrala de la Cuciurgan la un preț sub cel de piață.
Totuși, există posibilitatea pentru consumatori de a plăti mai puțin pentru energie electrică. Autoritățile au anunțat că prin intermediul programului de compensații, cei care vor avea un consum în limita „de 110 kWh lunar” NU vor plăti în plus pentru energie, deși prețurile au fost majorate. Totodată, companiile și consumatorii casnici ce au contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum.
De la ce a pornit criza energetică
R. Moldova se află în mijlocul unei crize energetice în situația în care Centrala de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul regiunii transnistrene, controlată de Rusia, a ajuns în imposibilitatea de a mai produce energie electrică pentru malul drept al Nistrului după ce din ianuarie curent nu mai primește gaz din Rusia. Rușii au refuzat să transporte gazul spre regiunea transnistreană prin rute alternative după ce Ucraina nu a prelungit contractul de tranzit al gazelor naturale care veneau din Rusia prin Ucraina. Astfel, Centrala de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune și produce energie electrică doar pentru regiunea transnistreană. Energia electrică produsă nu este însă suficientă, astfel că la începutul lunii ianuarie, așa-zisele autorități din stânga Nistrului au anunțat întreruperi de curent programate.
În schimb, pentru a face față crizei energetice și pentru a evita deconectările de curent, R. Moldova a început să procure energie electrică de pe piața internațională, mai exact, din România. Datele publicate de Energocom și Ministerul Energiei arată că malul drept al Nistrului este alimentat cu circa 50% din energia electrică necesară din import. Conform Guvernului, curba de consum ajunge la cote înalte dimineața și seara, iar pentru acoperirea cererii de energie aceasta este importantă la prețuri mai mari de pe bursa OPCOM din România. Pentru că prețul este de cel puțin de două ori mai mare decât cel care era în vigoare în baza contractului cu Centrala de la Cuciurgan, furnizorii de energie electrică au cerut majorarea tarifelor și pentru consumatorii finali.
ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, a cerut aprobarea prețului de 5,13 lei/kWh (cu 2,79 lei/kWh mai mare decât tariful actual, n.r.) pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune. Iar FEE-Nord, care deservește consumatorii din nordul țării, a solicitat majorarea prețului la 4,53 lei/kWh (cu 1,69 lei/ kWh mai mult decât tariful în vigoare, n.r.) pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt conectate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.
ANRE nu a satisfăcut în totalitate cererea „Premier Energy” și a acceptat un preț de 4 lei și 10 bani pentru un kWh, cu 1 leu și 76 de bani mai mare decât prețul actual de 2 lei și 34 de bani pentru un kWh. Clienții S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord) vor scoate din buzunare 4 lei și 68 de bani pentru un kWh.
Nu vor plăti mai mult cei care vor economisi: se va compensa majorarea în limita unui consum de 110 kWh lunar
Vineri, 3 ianuarie, la scurt timp după decizia ANRE, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a anunțat că Guvernul va compensa creșterea tarifelor la energia electrică pentru toate gospodăriile casnice care beneficiază de compensații în cadrul programului „Ajutor la contor”.
Într-un comunicat de presă, MMPS anunță că programul de compensații implementat de instituție va acoperi integral majorarea tarifului la energia electrică pentru toate gospodăriile casnice eligibile pentru compensații în limita unui consum de 110 kWh lunar, fiind vizate gospodăriile care utilizează energia electrică pentru uz casnic. Astfel, începând cu luna ianuarie, Guvernul va compensa și consumul de energie electrică care nu este destinat pentru încălzirea gospodăriei. Altfel spus, dacă gospodăriile casnice nu vor înregistra un consum lunar mai mare de 110 kWh, ele vor plăti pentru energie același preț ca și până la majorarea acestuia.
„Valoarea stabilită ca plafon se bazează pe consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece anterior, care a fost de aproximativ 140 kWh. Guvernul încurajează cetățenii să economisească energia pentru a se încadra în limita de 110 kWh, o țintă realizabilă, conform experienței din sezonul rece 2022-2023”, se precizează în comunicatul MMPS.
Instituția mai anunță că în luna decembrie 2024, aproximativ 680 de mii de gospodării casnice au fost eligibile pentru a beneficia de compensații la energie, iar bugetul necesar pentru luna decembrie este estimat la 500 de milioane de lei.
„Pe lângă măsurile de compensare a tarifelor pentru energia electrică, Guvernul va interveni și pentru a compensa creșterea tarifelor la energia termică pentru gospodăriile casnice eligibile. Aceste măsuri vin în completarea angajamentului Executivului de a sprijini familiile în fața costurilor energetice crescute pe timpul iernii, pentru a nu achita, post compensație, un tarif mai mare decât cel din sezonul rece precedent. Ministrul Alexei Buzu a îndemnat cetățenii înregistrați în programul de compensații să-și monitorizeze lunar cabinetele personale pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md pentru a urmări eventualele modificări ale mărimii compensației, în funcție de evoluțiile tarifelor”, se mai precizează în comunicat.
„Am decis să compensăm lunar 80% din consumul mediu de energie electrică al gospodăriilor casnice. Totodată, comparativ cu luna noiembrie, am majorat compensațiile și pentru familiile care se încălzesc cu gaze naturale, valoarea medie a compensației fiind majorată de la 524 lei la 715 lei. Îndemn cetățenii să fie răbdători, solidari și să consumăm energia electrică și termică cât mai eficient”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
O premieră: tarife diferențiate în funcție de orele de consum, dar nu pentru toți
Companiile și consumatorii casnici ce au contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum. O decizie în acest sens a fost aprobată vineri, 3 ianuarie, de ANRE. Totuși, având în vedere că majoritatea consumatorilor casnici nu au încă instalate contoare inteligente, schimbarea va putea fi monitorizată în cadrul unui program-pilot finanțat de Guvernul Italiei și în cazul agenților economici care au deja partea tehnică asigurată.
Această măsură se aplică în raport cu furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, intrând în vigoare începând cu 20 ianuarie 2025.
Până la sfârșitul anului 2025, în cadrul unui proiect, vor fi instalate 35 de mii de dispozitive smart, ceea ce reprezintă 3% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de electricitate.
Ce înseamnă această schimbare pentru consumatori?
Potrivit ANRE, noile prețuri diferențiate oferă consumatorilor ce dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare posibilitatea de a reduce factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic.
Este o obligație sau un drept?
ANRE subliniază că aplicarea acestui sistem este un drept, nu o obligație. Fiecare consumator care dispune de un contor cu înregistrare pe intervale orare poate decide dacă dorește să beneficieze de prețuri diferențiate. Această măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și gestioneze mai eficient consumul de energie și să reducă impactul facturilor lunare. Cei interesați sunt îndemnați să-și contacteze furnizorul de energie pentru detalii privind implementarea noului sistem.
Despre contoarele inteligente necesare și dacă trebuie să fie achiziționate
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, „marea majoritate” a întreprinderilor au deja instalate contoare inteligente care permit aplicarea tarifelor diferențiate.
„Odată cu introducerea acestor tarife, consumatorii industriali își vor putea programa activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici”, a declarat secretarul de stat Constantin Borosan.
Conform Ministerului Energiei, consumatorii casnici trebuie să depună o cerere la furnizorul de energie cu care au contract pentru a le fi instalat un contor inteligent.
Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul R. Moldova, a transmis ANRE.
Consumatorilor non-casnici care vor să opteze pentru aplicarea prețurilor diferențiate, ANRE le recomandă să verifice dacă echipamentul de măsurare pe care îl utilizează în prezent are posibilitatea de înregistrare a energiei pe intervale orare. Dacă acesta este dotat cu funcționalitățile necesare, la solicitarea consumatorului, specialiștii operatorului de sistem vor efectua programarea contorului pentru a putea fi aplicate prețurile diferențiate.
În ce privește consumatorii casnici, dacă solicită instalarea unui contor care permite înregistrarea orară a energiei electrice consumate, aceștia vor suporta cheltuielile de procurare, întreținere și înlocuire a echipamentului de măsurare.
Conform ANRE, pentru a beneficia de prețuri diferențiate în dependență de orele de consum, „nu este neapărat instalarea unor contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță”.
ANRE a transmis că „majoritatea contoarelor electronice moderne sunt înzestrate cu funcții de înregistrare a energiei electrice pe intervale orare. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE”. Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.
Chiar dacă R. Moldova procură energie electrică din România, autoritățile ne îndeamnă să economisim, în special în orele de vârf: între 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a plăti mai puțin și a evita riscul unor deconectări.