ENEMO, despre prezidențiale: „Campania a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare”
Turul doi de scrutin a fost gestionat eficient, în ciuda lipsei unei abordări pro active din partea Comisiei Electorale Centrale(CEC) pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale. Cu toate acestea, campania a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare, care au eclipsat discuțiile bazate pe politici. De asemenea, polarizarea mass-mediei continuă să fie un motiv de îngrijorare. Acestea sunt câteva constatări ale Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor în R. Moldova (ENEMO).
Potrivit ENEMO, deși CEC a gestionat în mod eficient aspectele tehnice ale procesului electoral, nivelul general de încredere în imparțialitatea sa a fost în mod clar afectat, înainte de al doilea tur al alegerilor, din cauza abordării relativ pasive în rezolvarea contestațiilor și a sesizărilor, precum și din cauza nivelului înalt de dezacord dintre membrii săi în cele mai urgente chestiuni.
„CEC a publicat procesele verbale scanate ale tuturor secțiilor de votare pentru primul tur de scrutin. În ziua alegerilor au fost disponibile actualizări în timp real ale ratei de participare și ale rezultatelor preliminare, care au contribuit la creșterea transparenței procesului. Cu toate acestea, procesele verbale ale ședințelor CEC din timpul celui de-al doilea tur nu au fost postate online, reducând astfel transparența”, a declarat Dritan Taulla, șeful misiunii ENEMO.
Observatorii misiunii au constatat că în timpul turului doi de scrutin au existat cazuri de transport organizat al alegătorilor și acuzații de influențare a alegerilor acestora.
„Este vorba despre alegătorii care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru, devenind chiar o sursă de conflicte în ziua alegerilor”, a precizat șeful misiunii.
Potrivit ENEMO, polarizarea mass-mediei continuă să fie un motiv de îngrijorare.
„Consiliul Audiovizualului a arătat o înțelegere limitată a rolului și responsabilității sale față de cetățenii R. Moldova în timpul campaniei electorale. Rolul de supraveghere al Audiovizualului a fost limitat la sancționarea post factum, non descurajant al radiodifuzorilor, nereușind să asigure informarea parțială a alegătorilor”, a declarat Dritan Taulla.
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a Republicii Moldova.
Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.