Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu: Emisii uriașe de dioxid…

Studiu: Emisii uriașe de dioxid de carbon, urmare a invaziei Rusiei în Ucraina

Un incendiu izbucnește după un atac cu rachete rusești, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în Kiev. Foto: Reuters/ Yevhen Kotenko

Invazia Rusiei în Ucraina a cauzat în mod direct și indirect la emiterea a 175 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, se arată într-un raport comun publicat joi de ministerul ucrainean al mediului și de ONG-uri din domeniul climei, transmite Reuters. Estimarea lor include atât emisiile care au fost eliberate, cât și cele care vor fi produse în timpul lucrărilor de reparații în urma distrugerilor provocate de invazia din februarie 2022.

Războiul lansat de Moscova a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat milioane de oameni, dar a provocat și daune uriașe asupra mediului, în timp ce două armate se angajează în cel mai mare război terestru european din ultimii 80 de ani.

Estimarea de 175 de milioane de tone este echivalentă cu emisiile anuale produse de 90 de milioane de mașini sau de întreaga Olanda într-un an, a precizat organizația.

Raportul prezintă și unele dintre principalele activități care emit carbon cauzate de lupte.

„Miliarde de litri de combustibil folosit de vehiculele militare, aproape un milion de hectare de câmpuri și păduri incendiate, sute de structuri petroliere și de gaze aruncate în aer și cantități uriașe de oțel și ciment folosite pentru a fortifica sute de kilometri de linii de front”, se arată în raport.

Raportul a precizat că emisiile cauzate de război pot fi împărțite aproximativ în trei treimi: activitatea militară, oțelul și betonul necesare pentru reconstruirea infrastructurii avariate, iar ultima treime fiind formată din mai mulți factori disparate, inclusiv incendii și circulația persoanelor.

Potrivit raportului, războiul a crescut semnificativ frecvența incendiilor de peisaj în zonele afectate.
Potrivit acestuia, un milion de hectare de teren au fost pârjolite de 27.000 de incendii legate de război, provocând daune atmosferice echivalente cu 23 de milioane de tone de CO2.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Ministerul ucrainean al Mediului și cu cercetători în domeniul climei din Ucraina și din alte țări. Raportul a folosit o măsură numită costul social al carbonului pentru a calcula costul financiar aproximativ al emisiilor suplimentare.

„Pagubele climatice totale pe care Federația Rusă le-a provocat după 24 de luni de război se ridică la peste 32 de miliarde de dolari”, se arată în raport.

Printre cei mai mari consumatori de combustibil din lume, armatele din întreaga lume reprezintă 5,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit unei estimări din 2022, deschide o nouă filă realizată de experți internaționali.