Principală  —  IMPORTANTE   —   Elon Musk dă în judecată…

Elon Musk dă în judecată Comisia Europeană după ce platforma X a fost acuzată că încalcă normele digitale. Musk acuză o presupusă „cenzură”

Elon Musk. Sursa foto: CNBC

Miliardarul american Elon Musk a anunțat că va acționa în instanță Comisia Europeană, după ce executivul UE a acuzat platforma de social media „X” de încălcarea Digital Services Act (DSA) cu privire la politica sa privind conturile verificate și lacunele în materie de transparență, în concluziile preliminare publicate vineri, 12 iulie, scrie G4Media.

„Așteptăm cu nerăbdare o bătălie foarte publică în instanță”, a declarat Musk, președinte și director tehnic al X, într-o postare pe X. El a răspuns astfel la o postare anterioară a comisarului pentru piața internă, Thierry Breton, privind constatările preliminare ale Comisiei cu privire la platforma X, relatează G4Media.

Vineri dimineața, 12 iulie, Comisia Europeană a publicat constatările preliminare privind nerespectarea de către X a DSA. Acestea sunt primele constatări ale Comisiei în temeiul regulamentului de referință privind moderarea conținutului, a declarat vineri Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei.

DSA este legea de referință a UE privind moderarea conținutului, în temeiul căreia X a fost desemnată platformă online foarte mare, ceea ce înseamnă că trebuie să adere la norme stricte de transparență și gestionare a riscurilor.

Comisia a identificat trei probleme de nerespectare a DSA la care X poate răspunde. Dacă răspunsurile companiei sunt nesatisfăcătoare, Comisia poate impune amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală globală a X.

Prima problemă se referă la crearea de către X a conturilor verificate cu o bifă albastră, despre care Comisia a afirmat că nu se aliniază la standardele din industrie și induce în eroare utilizatorii. Acest statut poate fi obținut de oricine, subminând capacitatea utilizatorilor de a judeca autenticitatea contului și credibilitatea conținutului, a declarat Comisia.

„Comisia Europeană a oferit X o înțelegere secretă ilegală: dacă cenzurăm discursul în liniște, fără să spunem nimănui, nu ne va amenda. Celelalte platforme au acceptat această înțelegere. X nu a făcut-o”, a declarat Elon Musk, proprietar și președinte al X, într-o postare separată pe X.

„Ești invitatul nostru”, a răspuns Breton. X a vrut să afle cum poate ajunge la o înțelegere cu Comisia, o opțiune în temeiul DSA, a spus Breton.