Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Elitele rusești se așteptau ca…

Elitele rusești se așteptau ca incursiunea Ucrainei să se încheie în câteva zile. Acum încep să intre în panică – presa rusă

Sursa: Roman Pilipey / AFP / Scanpix / LETA

Politicienii și oficialii ruși sunt foarte alarmați de incursiunea transfrontalieră a Ucrainei, potrivit surselor instituției de presă independente Verstka, citată de Meduza.

O sursă din primăria Moscovei a declarat jurnaliștilor că panica crește în rândul colegilor săi. Acesta a comparat situația cu începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. „Și acela părea că nu va dura mult – dar s-a dovedit a fi un lucru pe termen lung”, a spus sursa. Inițial, oficialii de la Moscova au crezut că forțele ruse ar putea pune capăt atacului în „două sau trei zile, sau cel mult o săptămână”, dar acest lucru s-a dovedit fals. Incursiunea este acum în a doua săptămână.

În primele zile ale ofensivei, spune sursa, viața elitei politice a orașului „nu s-a schimbat prea mult”, iar regiunea Kursk nu a fost un subiect major de conversație. Dar pe 8 și 9 august a spus „ne-am speriat”. În acea perioadă au apărut informații despre găsirea unui convoi militar rus incendiat în apropierea orașului Rilsk.

După aceste informații, membrii elitei politice din Rusia au început să urmărească îndeaproape știrile din Kursk, trimițându-și reciproc mesaje de la „corespondenții de război” pro-Kremlin, a declarat pentru Verstka un consilier apropiat de Comitetul de apărare al Consiliului Federației. „Ministerul Apărării spune un lucru, iar noi îl transmitem public, dar între timp citim cu toții corespondenții de război care îl atacă pe (șeful Statului Major Valeri n.r.) Gerasimov și spun că nici măcar nu am monitorizat situația din regiunea (Kursk n.r.) în primele două zile”, a declarat el.

„S-a ajuns la absurd: Nici măcar nu știm cine a distrus convoiul cui. Din câte se pare, ei l-au distrus pe al nostru (pe 8 august), iar noi l-am distrus pe al lor pe 11 august. Dar nu poți să dai cu banul în situații de acest tip”, a mai declarat consilierul.

Potrivit acestuia, „starea de spirit (în rândul autorităților n.r.) a devenit foarte anxioasă”. În același timp, a spus el, creșterea raportată a numărului de soldați cu contract înrolați a fost întâmpinată cu „optimism precaut” în rândul colegilor săi. În opinia sa, creșterea arată că „oamenii doresc să apere Patria; ei înțeleg că inamicul se află pe teritoriul lor, și nu numai pe noile teritorii”.

Presa rusă notează că creșterea se datorează cel mai probabil bonusului de înscriere de 1,9 milioane de ruble (21 777 de dolari) pe care Ministerul Apărării a început să îl ofere noilor soldați cu contract în luna iulie.

O altă sursă care are legături cu parlamentul rus a declarat că oficialii sunt alarmați deoarece „Kursk se află la mai puțin de 500 de kilometri de Moscova” (deși aceasta este o exagerare; orașele se află la o distanță de aproximativ 526 de kilometri n.r.). „Luptele sunt foarte aproape – oamenii suferă și sunt evacuați la doar câteva ore de mers cu mașina de Moscova”, a spus el, calificând situația drept „mai alarmantă decât cea din regiunea Belgorod”.

Potrivit comandantului suprem al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskii, Ucraina controlează în prezent aproximativ 1 000 de kilometri pătrați din regiunea rusă Kursk – aproape tot atâta teritoriu cât au capturat forțele ruse în Ucraina de la începutul acestui an. Mai mult de 120 000 de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră ale Rusiei, în timp ce sute de civili și zeci de recruți ruși sunt dați dispăruți.