Elena Lasconi și Călin Georgescu vor lupta în turul doi pentru fotoliul de președinte al României
Candidatul pro-rus, Călin Georgescu, și fosta jurnalistă Elena Lasconi, candidata Uniunii Salvați România (USR), vor lupta în turul doi pentru fotoliul de președinte al României, potrivit datelor publicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă din România (AEP).
După procesarea a 100% din procesele verbale, Călin Georgescu a acumulat 2.120.404 dintre sufragii (22.94%), în timp ce Elena Lasconi – 1.772.503 de voturi (19,18 %).
Cine este Elena Lasconi
Elena Lasconi candidează din partea USR, a cărei membră a devenit în 2018. Lasconi a lucrat la ProTV circa 24 de ani, până a fost aleasă în funcția de primar al municipiului Câmpulung, funcție pe care o deține până în prezent, fiind la al doilea mandat.
O controversă care o vizează pe Elena Lasconi este cea legată de studiile sale. Mai exact, candidata USR la președinție nu a menționat în CV-ul oficial faptul că a urmat cursurile Facultății Ecologice din Deva, ci doar instituția de învățământ unde și-a susținut lucrarea de licență – ASE București. Lasconi s-a remarcat printr-o declarație controversată legată de românii din diasporă, după ce a afirmat că „sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta, pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte.” Lasconi s-a retras din cursa pentru alegerile europarlamentare din luna iunie, în urma unei dispute cu fiica sa, care s-a derulat în spaţiul public, după ce a declarat într-un interviu că a votat „Da” la referendumul pentru familia tradiţională de acum câţiva ani.
Printre priorități, candidata USR pledează pentru crearea la Cotroceni a unui departament pentru eficientizarea statului și propune reformarea Justiției și întărirea rolului DNA în lupta împotriva corupției, pentru ca structura anticorupție să îi poată cerceta din nou pe magistrați.
Primărița din Câmpulung s-a declarat o susținătoare a familiei tradiționale, chiar dacă acest lucru a adus-o în conflict cu propria fiică și cu o parte din simpatizanții USR. Elena Lasconi a precizat însă că este de acord cu parteneriatul civil între persoane de același sex, dar nu acceptă căsătoria.
Călin Georgescu – antisemit cu discurs legionar și anti-Occident
Călin Georgescu are un discurs puternic antisemit, legionar, „mesianic”, pro-rus și anti-Occident. Este născut în 26 martie 1962, susține că vine dintr-o familie de preoți și declara în podcasturile la care a participat în campanie că „nu este un candidat”, ci că „este la nivelul unei chemări, unul pentru toți și noi toți cu Dumnezeu”, transmite G4Media.
Acesta este căsătorit din 2006 cu Cristela Georgescu și are trei băieți. Pe pagina oficială, Georgescu notează că a absolvit Liceul de Matematică – Fizică din București (absolvit cu nota 8.00 la Bacalaureat, conform site-ului). În perioada 1981-1986 a absolvit Facultatea de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu din București (absolvit cu examen de stat, nota 10.00, susține acesta pe site). Georgescu susține că a absolvit doctoratul în 1999 în pedologie (știința solului) la Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu din București.
Călin Georgescu a fost vizibil pe televiziuni atunci când George Simion l-a numit propunerea AUR pentru funcția de premier, dar a făcut un pas în spate la scurt timp, în februarie 2022. Atunci, Georgescu a devenit motiv de tensiune între George Simion și co-președintele AUR de la acea vreme, Claudiu Târziu, după ce a făcut apologia criminalilor de război calificându-i „eroi” pe șeful legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe autorul Holocaustului din România, Ion Antonescu. Tot el a spus despre asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari că „istoria este mistificată”. Procurorii i-au deschis dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, dar nu e clar în ce stadiu este ancheta, conform sursei citate.
Georgescu a făcut adesea și apologia „înțelepciunii rusești”, iar într-o dezbatere electorală de la Digi24, Georgescu nu a fost în stare să verbalizeze dacă este sau nu un admirator al lui Putin, deși moderatorii au insistat pentru un răspuns simplu, cu „Da” sau „Nu”. Georgescu a devenit vizibil iritat, a comentat că primește prea des această întrebare și nu a răspuns dacă îl admiră sau nu pe Vladimir Putin, inculpat internațional pentru crimele de război din Ucraina.
Ulterior episodului în care a făcut apologia criminalilor de război, Georgescu a fost retras de AUR, „pierzând” funcția de „premier” și fiind nominalizat drept „președinte de onoare” al partidului. O lună mai târziu, Georgescu a anunțat că a întrerupt discuțiile cu partidul extremist (februarie 2022). Călin Georgescu nu a mai fost vizibil în presa tradițională, dar a început să crească pe rețeaua chinezească de socializare Tik Tok.