Principală  —  IMPORTANTE   —   Electorala 2024: Lista secțiilor de…

Electorala 2024: Lista secțiilor de votare pentru cetățenii R. Moldova aflați în Germania 

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul de duminică, autoritățile din R. Moldova au deschis peste 200 de secții de votare peste hotare. Moldovenii aflați în Germania vor putea vota la una dintre cele 26 de secții. 

Astfel, pentru cetățenii R. Moldova stabiliți în Frankfurt au fost deschise trei secții de votare, iar pentru cei din Berlin – două. 

Basarabenii sunt așteptați la urne și în orașele  Potsdam, Koln, Kaiserslautern, Hamburg, Rostock, Bremen, Kassel, Erfurt, München, VillingenSchwenningen și altele. 

Potrivit CEC, la alegerea locațiilor secțiilor de vot „sunt luate în calcul și indicate datele deținute privind dinamica participării la alegeri a cetățenilor cu drept de vot ai R. Moldova la toate secțiile de votare constituite anterior peste hotarele țării”. 

La fel, se iau în calcul și informațiile deținute de Ministerul Afacerilor Externe privind numărul și locul aflării cetățenilor R. Moldova în străinătate.

Cum pot vota cetățenii din diaspora

Pentru putea vota, cetățenii R. Moldova, aflați în afara țării în ziua scrutinului, trebuie să se prezinte la secția de votare cu unul din următoarele acte de identitate:

1) buletinul de identitate din R. Moldova;

2) buletinul de identitate provizoriu, cu mențiunile privind cetățenia R. Moldova;

3) pașaportul, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

Duminică, 20 octombrie, cetățenii R. Moldova cu drept de vot își aleg președintele și se pronunță asupra schimbării Constituției în privința cursului european al țării.

Pragul de validare a scrutinelor este de o treime din numărul alegătorilor incluși pe liste. 

În acest an, în premieră, cetățenii R. Moldova din șase țări: Statele Unite, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia au putut să-și exercite dreptul la vot prin corespondență.

În total, la alegeri vor fi deschise 2.221 de secții de votare, inclusiv 234 peste hotare.

Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orelor 07:00 – 21:00.