Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Editorial Bloomberg: De ce îl…

Editorial Bloomberg: De ce îl ajută Israelul pe acest aliat al lui Putin să se eschiveze de la aplicarea legii?

Sursa foto: AFP

Pentru majoritatea țărilor care acuză Rusia de amestec în alegerile lor, aceasta este o problemă atât greu de dovedit, cât și, în primul rând, de natură diplomatică. Încercările de manipulare a voturilor constituie acte ostile grave, dar Moscova nu are puterea de a schimba rezultatele.

Totuși, nu și în cazul Moldovei, a cărei vulnerabilitate a fost expusă în cadrul alegerilor locale generale de duminică, 5 noiembrie, considerat un plebiscit asupra deciziei țării de a candida la aderarea la Uniunea Europeană și un test pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, potrivit unui editorial publicat de Bloomberg.

Înfuriată de decizia lui Sandu de a solicita aderarea la UE, Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale și energie electrică a națiunii. Măsura a forțat o trecere brutală la o energie mai costisitoare și o prăbușire a creșterii economice a Moldovei, de la un boom post-Covid-19 de 14% în 2021, la o scădere de 5% anul trecut.

Șor a încercat să profite de nemulțumirea ce a urmat, prin finanțarea unor proteste regulate, cerând demisia guvernului, răspândind dezinformări prin intermediul activelor sale media și promițând o revenire la energia ieftină și la îmbrățișarea Rusiei odată ce „regimul” lui Sandu va dispărea. A existat chiar și un presupus complot de lovitură de stat susținut de Rusia.

Deși s-a născut în Israel, Șor s-a mutat înapoi în Moldova cu părinții săi când era copil și și-a urmat tatăl în afaceri. A intrat în sectorul bancar, iar după ce a căzut sub suspiciunea unei fraude masive – în politică. Socialiștii și-au pierdut popularitatea atunci când s-a descoperit despre finanțarea rusească a partidului. Astfel, Șor a devenit noul favorit al Moscovei, iar liderii partidului său au fost primiți cu căldură la Moscova. El a negat că a primit sprijin din partea Moscovei.

Duminică, Partidul Acțiunii și Solidaritate, aflat la guvernare, a pierdut în orașe, unde oamenii trebuie să cumpere gaz pentru a-și încălzi casele, dar a înregistrat rezultate mai bune în zonele rurale, obținând 40% din totalul voturilor.

Guvernul a făcut publice rezultatele unei anchete privind modul în care, potrivit acestuia, Șor a cumpărat voturi și a finanțat activități politice cu fonduri introduse ilegal în Moldova. Potrivit unui raport guvernamental, aproximativ 600 000 de euro pe săptămână erau transportați din Rusia, 50 000 de euro pe zi pe carduri bancare și sume nespecificate prin intermediul criptomonedelor și al suprafacturării de către companiile lui Șor. Cel din urmp, pe pagina sa de Facebook, a negat efectuarea de transferuri ilegale.

Toate acestea sunt motive suficiente pentru a trimite acasă un infractor condamnat și pentru a pune capăt folosirii Israelului ca refugiu pentru a submina democrația. Dar procurorii israelieni au acționat cu întârziere. Li s-a cerut pentru prima dată să ia în considerare extrădarea lui Șor în februarie 2020. El tocmai fugise din Moldova, după ce Partidul Acțiune și Solidaritate fusese ales. El se temea de executarea condamnării sale, în legătură cu o fraudă bancară din 2014 care a costat Moldova 12% din produsul său intern brut anual. Într-adevăr, în aprilie a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru partea sa de 254 de milioane de dolari din fraudă. Procurorii israelieni au început să ceară informații despre cazul său în apeluri Zoom și e-mailuri în acest an, când Moldova și-a modificat cererea de extrădare în consecință, dar au tăcut după 7 octombrie, a spus Veronica Dragalin, procurorul-șef anticorupție al Moldovei, pentru Bloomberg. Acest lucru este de înțeles în aceste circumstanțe, spune ea.

Cu toate acestea, după aproape patru ani, Ministerul Justiției din Israel nu a decis încă dacă să transmită extrădarea lui Șor în instanță pentru o decizie.

Cazul împotriva lui Șor nu este unul închis. În ceea ce seamănă cu o schemă de tip carusel, principala bancă de economii din Moldova, Banca de Economii, și alte două bănci au acordat împrumuturi negarantate în valoare de 750 de milioane de dolari unor companii, printre care și cea a lui Șor, banii fiind adesea trimiși în conturi offshore, fără a fi vreodată rambursați. Incluzând dobânzile neplătite la presupusele împrumuturi, furtul a ajuns la 1 miliard de dolari. Șor a cumpărat acțiuni la Banca de Economii în 2013 și a devenit președinte al consiliului de administrație.

Șor neagă orice acuzație. El descrie în mod obișnuit guvernul lui Sandu ca fiind „fără lege” și „gunoi”. Cazurile de extrădare sunt, de asemenea, în mod notoriu dificile și politizate, cu atât mai mult atunci când – ca în cazul Israelului și al Moldovei – nu există un tratat care să faciliteze procesul. Acest lucru lasă decizia în întregime la discreția guvernului israelian, dar acesta ar avea capacitatea de a-l extrăda pe Șor pentru a se confrunta cu justiția și de a-i elimina banii și mass-media din politica moldovenească, dacă ar dori. În acest proces, poate zădărnici o operațiune de influență rusă într-un loc care contează pentru Kremlin. Nu ar trebui să fie o decizie atât de dificilă.