„E mai mult decât o batjocură”. Reacții după calcularea compensațiilor la gaze. Ce spune Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Un val de nemulțumiri s-a iscat în mediul online după ce marți, 10 decembrie, au venit rezultatele programului de compensații pentru energie în sezonul rece 2024-2025. Mai mulți oameni se plâng că nu au fost declarați drept vulnerabili sau că li s-a oferit compensația minimă de 300 de lei.
În unele cazuri, potrivit cetățenilor, este vorba chiar de pensionari, persoane cu grad de invaliditate sau mame solitare, care, deși au venituri mici, nu vor primi compensații sau vor primi sume minime.
▸ „Ai mei 2 pensionari (părinții, n.r.), cu venit total pe lună de 5 700 de lei, au primit 320 (de lei la compensații, n.r.)…Fără cuvinte”, spune o concetățeană.
▸ „Mama mea cu salariu, tăticul cu pensia de 2 300 lei (10 000 lei în total ambii (primesc, n.r.)) + tatăl veteran de război = 300 de lei compensație. Mai mult și frumos nici că se putea…”, ironizează o altă femeie în comentarii.
▸ „Anul trecut compensații primeau și cei care nu trebuiau să primească. Anul ăsta n-o primesc nici cei care trebuie s-o primească. Asta-i tot ce trebuie să știi despre compensații!”, se arată într-o altă postare.
Unii învinuiesc guvernarea de oferirea unor compensații atât de mici sau chiar lipsa lor. Alții însă, îl văd vinovat și pe Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.
▸ „Am verificat astăzi vulnerabilitatea familiei noastre. Am rămas șocată. Cu pensia de 2 100 de lei a soțului și a mea de 3 134, și leafa mea de 4 500, Guvernul socoate că nu suntem vulnerabili cu gazul de 16,74 lei.
(…) Recean, poate te schimbi cu noi cu leafa, ia pensia noastră si non vulnerabilitatea noastră si trăiește iarna aceasta. Ai spus că gazul nu se scumpește. Ai scumpit gazul și nici compensația cea mizeră nu o dai.
(…) M-am interesat la cunoscuți care au venituri mici daca au compensații, pe cine nu am întrebat sunt non-vulnerabili. Dar cine a primit compensații?”, a scris o femeie pa Facebook.
▸ „300 de lei = 18 m3 de gaz lunar, asta da ajutor la contor. Și nici nu ați dat la toți, rușine! Ceban cu Recean gafează, dar noi, proștii, vom plăti, că poate până la anul Ceban se va învăța a procura gaze”, se arată în postarea unui bărbat.
▸ „În țara asta, unde fiecare al doilea are venit din activități din care nu achită niciun impozit, să li se ofere compensații mai mari decât celor care sunt angajați cu acte în regulă și contribuie lună de lună la existența acestui stat… E mai mult decât o batjocură”, consideră o femeie.
Replica Ministerului Muncii și Protecției Sociale
Contactată de Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Diana Blănaru, a recomandat cetățenilor care consideră că li s-a calculat greșit compensația sau care au fost declarați ca non-vulnerabili să contacteze linia verde, pentru ca operatorii, accesând datele noastre, să poată verifica și explica din care considerente unui solicitant i s-a oferit un anumit grad de vulnerabilitate. Totodată, dacă vor fi identificate greșeli, acestea vor fi rectificate.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, 634 de mii de familii vor beneficia de compensații.
„Peste 237 de mii de familii vor beneficia de compensații de 800 de lei, valoarea maximă a compensațiilor. Aproape 400 de mii de familii vor beneficia de compensații între 300 și 800 de lei”, a specificat anterior Buzu.
Consumatorii casnici din R. Moldova achită din 1 decembrie cu 27,5% mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, sau un preț cu circa 3,3 lei mai mare decât cel anterior. După ajustarea în regim de urgență a prețurilor reglementate la gazele naturale furnizate de S.A. „Moldovagaz”, Parlamentul a anunțat pentru marți, 3 decembrie, o ședință publică pe subiectul „majorării tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale”.
ZdG a încercat să afle cine este responsabil de majorarea tarifului și cine ar fi trebuit să cumpere cantitățile necesare pentru sezonul rece, atunci când prețurile erau mai mici pe piața internațională.