Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DW/ Kursk: Ce urmărește Ucraina…

DW Kursk: Ce urmărește Ucraina cu ofensiva sa?

Sursa: Reuters/imagine simbol

Pentru prima dată de la invazia Rusiei, Ucraina desfășoară trupe pentru a penetra teritoriul Rusiei. Avansul lor în regiunea Kursk ar putea fi semnul unor noi strategii și riscuri, cred experții vestici. Probabil că Ucraina a întreprins un „prim pas” către o schimbare de strategie în apărarea sa împotriva invaziei ruse, afirmă Jen Spindel, profesoară la Universitatea din New Hampshire, într-un interviu, scrie Deutsche Welle.

Comentând evoluțiile din ultimele zile din oblastul Kursk din vestul Rusiei, experta în politică externă și de securitate amintește că „Ucraina nu poate continua să ducă acest război așa cum a făcut-o în ultimii doi ani. Pur și simplu nu are suficient personal și arme pentru a face acest lucru”. Spindel și colegii de la publicația americană Foreign Affairs pledaseră încă din luna mai pentru o atare regândire de strategie, în sensul asumării „unui război al epuizării în locul unui război de la egal la egal”.

Strategia de război ucraineană, scriau ei, trebuie să devină mai „asimetrică”. Aceasta presupune evitarea confruntării în câmp deschis cu armata rusă – superioară din multe puncte de vedere – și concentrarea pe tactici mai bine adaptate la efectivele și armamentul armatei ucrainene. Or, exact acest lucru pare să se întâmple în Kursk. „Ucraina arată că teritoriul rusesc nu mai este de neatins și că Ucraina îl atacă pentru a distrage atenția forțelor ruse de la bombardarea și devastarea Ucrainei”, spune Spindel.

De ce a intrat Ucraina în Kursk?

DW scrie că Kievul continuă să păstreze tăcerea la mai bine de o săptămână de la debutul ofensivei sale, în condițiile în care președintele Volodimir Zelenski a vorbit până acum doar despre „relocare prealabilă a războiului pe teritoriul agresorului”. Un militar ucrainean de rang înalt a declarat la finele săptămânii trecute pentru agenția de presă AFP că „mii” de soldați ucraineni au fost implicați în operațiune, scopul fiind de a „suprasolicita” forțele ruse și de a contribui la „destabilizarea situației”.

Luni, Olexandr Sirskîi, comandantul suprem al armatei ucrainene, a comentat pentru prima dată „operațiunea ofensivă din regiunea Kursk”, generalul precizând că Ucraina controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc.

Luptele din Kursk au fost comentate și de președintele rus Vladimir Putin, potrivit căruia „inamicul încearcă să își îmbunătățească viitoarea poziție de negociere”. Liderul de la Kremlin avertizează însă că acest lucru nu va reuși, obiectivul principal al Rusiei în acest moment fiind să respingă forțele ucrainene.

Cât de mult vor avansa trupele ucrainene?

Jen Spindel nu crede că operațiunea de la Kursk vizează ajungerea până la Moscova – obiectiv care nu ar fi în interesul nimănui -, în condițiile în care, cu cât armata Ucrainei avansează mai mult, cu atât crește riscul ca trupele sale să fie izolate de alimentare. Pentru a-și atinge obiectivele, spune experta, Ucraina nu trebuie neapărat să pătrundă „foarte adânc” în interiorul Rusiei. „Este suficient să avanseze în regiuni care servesc drept zone de lansare și unde Rusia își păstrează armele”. Dacă Rusia nu dă un „răspuns masiv” în următoarele zile, Ucraina ar putea încerca să atace alte ținte din Rusia, spune Spindel. De asemenea, rămâne de văzut dacă Moscova va amâna un „atac iminent din nordul Ucrainei”.

În aceste condiții, Ucraina trebuie să mențină echilibrul și să țină seama de considerațiile partenerilor săi occidentali, spune Spindel. Până în prezent, Ucraina a avansat „suficient pentru o operațiune clară în Rusia”, dar „nu suficient pentru a declanșa îngrijorări cu privire la o operațiune mult mai amplă”. În general, Spindel nu se așteaptă la nicio schimbare majoră în război ca urmare a recentului avans ucrainean. Presupunerea ei este că vor exista și alte operațiuni similare în care Ucraina va miza pe elementul surpriză, în ”scopul de a dezechilibra Rusia”.