Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După o anchetă a Vaticanului,…

După o anchetă a Vaticanului, 10 persoane au fost expulzate dintr-o mișcare catolică pentru abuzuri „sadice”

Sursa: Sky News

Papa Francisc a luat miercuri, 25 septembrie, decizia de a expulza 10 persoane – un episcop, preoți și laici, dintr-o mișcare catolică din Peru, după ce o anchetă a Vaticanului a descoperit abuzuri „sadice” de putere, autoritate și spiritualitate, potrivit CNN.

Măsura împotriva conducerii Sodalitium Christianae Vitae a urmat deciziei lui Francisc de luna trecută de a-l expulza pe fondatorul grupului, Luis Figari, după ce s-a descoperit că acesta și-a sodomizat recruții. Decizia a fost anunțată de Conferința Episcopală Peruană, care a postat pe site-ul său o declarație a ambasadei Vaticanului.

CNN scrie că declarația este uimitoare, deoarece enumeră abuzuri descoperite de ancheta Vaticanului care au fost rareori sau niciodată pedepsite canonic – cum ar fi piratarea comunicațiilor cuiva – și a citat persoanele pe care papa le-a considerat responsabile. Măsura va fi probabil salutată de unele dintre victimele care au vorbit cu CNN la începutul acestui an și au îndemnat Vaticanul să ia măsuri serioase împotriva făptașilor după decenii de impunitate.

Potrivit declarației, anchetatorii Vaticanului au descoperit abuzuri fizice „inclusiv cu sadism și violență, abuzuri de conștiință de tip sectă, abuzuri spirituale, abuzuri de autoritate, abuzuri economice în administrarea banilor bisericii și „abuzuri în exercitarea apostolatului jurnalistic”. Acesta din urmă a fost, probabil, îndreptat împotriva unui jurnalist legat de Sodalitium care a atacat criticii mișcării pe rețelele sociale.

Sursa citată scrie că Figari a fondat mișcarea în 1971 ca o comunitate laică pentru a recruta „soldați pentru Dumnezeu”, una dintre mai multe societăți catolice născute ca o reacție conservatoare la mișcarea teologiei eliberării de stânga care a cuprins America Latină, începând cu anii 1960. La apogeul său, grupul număra aproximativ 20.000 de membri în America de Sud și Statele Unite. A avut o influență enormă în Peru.