Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După ce a refuzat ajutorul…

După ce a refuzat ajutorul Chișinăului și a întreprins o vizită la Moscova, pretinsul lider de la Tiraspol anunță că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”

Sursa foto: president.gospmr.org

După ce a refuzat, în plină criză energetică, ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”. Anunțul vine a doua zi după ce pretinsul lider de la Tiraspol a revenit dintr-o vizită efectuată în Federația Rusă.

Liderul separatist, care a susținut o conferință de presă, nu a oferit prea multe detalii, însă a spus că „aprovizionarea cu gaze naturale pentru necesitățile locuitorilor” din regiunea transnistreană „va fi restabilită în formatul asistenței umanitare”, adică gazul va fi gratuit, se spune într-un comunicat al administrației nelegitime de la Tiraspol.

Vadim Krasnoselski neagă în continuare că a refuzat ajutorul oferit de autoritățile de la Chișinău în contextul crizei energetice. Pretinsul lider de la Tiraspol o acuză pe președinta Maia Sandu că nu i-a răspuns la scrisori. Asta deși șefa statului a spus că „Chișinăul s-a adresat Tiraspolului, încă în luna noiembrie 2024, pentru a discuta situația”.

„I-am propus în mod repetat președintei R. Moldova să ne întâlnim, i-am trimis scrisori la care nu am primit niciun răspuns. Sunt sigur că dacă doamna Sandu ar fi aflat situația de la mine personal, nu ar fi existat nici măcar jumătate din declarațiile pe care le face. De fapt, aceste afirmații sunt rezultatul ignorării informațiilor, ignorării situației, ignorării circumstanțelor”, a spus acesta.

Marți, 14 ianuarie, președinta Maia Sandu a susținut o conferință de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Aceasta a relatat, printre altele, că așa-numitele autorități din stânga Nistrului nu cooperează: (…) Chișinăul s-a adresat Tiraspolului, încă în luna noiembrie 2024, pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză. Răspunsul Tiraspolului a fost negativ”.

În mod constant au refuzat elaborarea acestor soluții și a fost refuzată oferta unui potențial ajutor umanitar și nu doar din partea Chișinăului și din partea partenerilor de dezvoltare. Această ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului pentru malul stâng a fost condiționată de revizuirea Codului Vamal și alte lucruri total irelevante pentru această situație.

Guvernul s-a oferit să cumpere gaz pentru malul stâng. Împreună cu partenerii din Ucraina am discutat posibilitatea livrării de cărbune pentru ca să se genereze energie electrică pentru malul stâng. Toate aceste oferte au rămas fără răspuns. De asemenea, Chișinăul a spus foarte clar că dacă sunt pacienți în stare complicată, aceștia pot fi transferați în spitalele de pe malul drept. Și această ofertă a fost refuzată, nici nu este permis accesul ambulanțelor de pe malul drept al regiunii”, a relatat Maia Sandu.

În plină criză energetică, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova, scrie Zona de Securitate. Informația a fost confirmată chiar de șefa statului Maia Sandu marți, 14 ianuarie. Sursele Ziarului de Gardă menționează că Vadim Krasnoselski a prezentat, la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), pașaportul rusesc.

Vadim Krasnoselski a fost într-o vizită în Federația Rusă în perioada 10-14 ianuarie. Sursele ZdG susțin că acesta a zburat prin Istanbul, iar la AIC a prezentat cetățenia Rusiei. Zona de Securitate a scris că Vadim Krasnoselski nu deține cetățenia R. Moldova sau permis de ședere în țara noastră, „astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal”.

În cadrul conferinței de presă, Maia Sandu a menționat că știe despre vizita așa-numitului lider de la Tiraspol și că Chișinăul „încurajează soluționarea problemei, astfel încât locuitorii regiunii transnistrene să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă”.