După 5 ani de zile, a fost emisă sentința în dosarul „politic” intentat după protestul din ianuarie 2016 de la investirea nocturnă a Guvernului Filip
Un alt dosar așa-zis politic de către Procuratura Generală este pe cale de rezolvare. Asta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis sentința pe cei 4 inculpați în dosar. Astfel, Vrej Martirosean a fost achitat, iar în cazul lui Aureliu Pisică și Oleg Sîrbu s-a decis încetarea procesului final.
Cel de-al 4-lea inculpat, Feodor Cioina a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare într-un penitenciar închis, însă judecătoarea a decis ca sentința să fie una condiționată pe o perioadă de probă de doi ani. De asemenea, i s-a impus „măsura preventivă obligare de a nu părăsi țara, care se menține până la rămânerea definitivă a sentinței, după care se revocă, obligându-I să se prezinte la Biroul de Probațiune din raza teritorială în care își are domiciliul”.
Acest caz face parte din cele 38 de dosare așa-zis politice declarate de către Procuratura Generală și care au fost trimise spre revizuire. Este vorba despre un dosar intentat după evenimentele din 20 ianuarie 2020, imediat după investirea nocturnă a Guvernului Filip care a stârnit proteste masive în fața Guvernului.
Inculpații au pledat nevinovat menționând că este un dosar politic, fabricat la comanda justiției fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Anterior, unul din inculpați, Aureliu Pisica spunea în cadrul unei conferințe de presă la IPN că „atunci când s-a aflat că urmează învestirea Guvernului pe timp de noaptea, lumea s-a adunat să protesteze pașnic, dar printre manifestanți erau și persoane agresive, provocatori. Din 13 persoane care au avut statut de bănuit, inclusiv actuali deputați, pe banca acuzaților au rămas doar patru inculpați. Potrivit lui, în cadrul cercetărilor s-au admis numeroase încălcări procedurale, procesul desfășurându-se practic în lipsa părților vătămate: polițiști și câțiva demnitari de stat”.
Unul din politicienii care au avut de suferit în acea seară este fostul lider liberal Mihai Ghimpu care a apărut în mijlocul mulțimii protestatare și a fost agresat de mai multe persoane.
De menționat însă că în cadrul procesului, ca parte vătămată, a cerut instanței achitarea inculpaților.
Decizia instanței nu este definitivă și poate fi supusă unei căi de atac în 15 zile. Unul din figuranții dosarului, Aureliu Pisică spune că va aștepta să expire acest termen și după asta „vom începe să scriem pe la toate organele de drept pentru a atrage la răspundere procurorii pe caz și anchetatorul pe cazul dat”. De asemena, Pisică spune că împreună cu ceilalți fuguranți ai dosarului va trimite un demers „către Președinte și Parlament să aprobe o lege că să poată fi trași la răspundere procurorii și judecătorii pe cazurile politice sau la comandă”.