Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Două persoane au decedat, după…

Două persoane au decedat, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de la un încălzitor de apă

Foto: IGSU

Două persoane au decedat în urma încălcării regulilor de exploatare a instalațiilor contactate la gaze. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), cazul a fost înregistrat în dimineața zilei de 10 noiembrie 2024, într-o gospodărie din localitatea Drepcăuți, raionul Briceni.

La fața locului au intervenit serviciile de urgență, inclusiv o echipă de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că un bărbat în vârstă de 74 de ani și o femeie în vârstă de 43 de ani au decedat, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de la încălzitorul de apă conectat la o butelie de gaz propan-butan.

„În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului, specialiștii au stabilit că canalul de evacuarea al încălzitorului de apă nu era scos în exteriorul construcției, astfel evacuarea gazelor de ardere se efectua nemijlocit în interiorul locuinței”, se explică în comunicat.

Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte regulile de securitate la instalarea și exploatarea instalațiilor alimentate cu gaze. Cetățenii sunt rugați să verifice periodic instalațiile utilizate, iar în cazul depistării unor defecțiuni să le înlăture, pentru a nu-și pune viața în pericol.

De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată canalelor de evacuare, acestea neapărat trebuie să existe în încăperi și locuințe, fiind neobturate și într-o stare funcțională bună. Mai mult, cetățenii trebuie să asigure ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparatele alimentate cu gaze, dar și cele cu flacără deschisă.

Totodată, salvatorii avertizează că utilizarea buteliilor cu gaz propan butan, poate fi periculoasă, dacă nu sunt respectate regulile de folosire a acestora. Amplasarea buteliilor în interiorul locuințelor, mai ales în preajma surselor de căldură, este interzisă. Persoanele care optează pentru utilizarea acestora trebuie să le poziționeze în cutii metalice în afara încăperilor, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate, punctează specialiștii.