Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Două pastorale, a doi mitropoliți,…

Două pastorale, a doi mitropoliți, dedicate Învierii Domnului

În ajunul sărbătorilor pascale, cei doi mitropoliți, ai Basarabiei – Petru și al Chișinăului și a Întregii Moldove – Vladimir, au adresat creștinilor două pastorale la Sărbătoarea Învierii Domnului.

„Bucurie sfântă umple inima noastră în această zi înălțătoare a Praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”, se spune în Pastorala Mitropolitului Petru, subliniindu-se că „acest praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor reprezintă temeiul păcii, pricina împăcării, încetarea războaielor, călcarea morții, înfrângerea diavolui și biruința asupra vrăjmașilor văzuți și nevăzuți”.

Sursa foto: mitropoliabasarabiei.md

În Pastorala sa, Mitropolitul Basarabiei mai îndeamnă: „Să nu ne fie frică, să nu ne ascundem credința, să nu negăm identitatea noastră spirituală românească, să nu fim înspăimântați de valurile tulburi ale acestei lumi, căci dacă Îl avem pe Hristos prezent mereu în inima noastră vom cunoaște și vom simți cu adevărat puterea biruitoare care vine prin Înviere”.

Cu referire la timnpurile tulbure în care trăim, în Pastorală se spune: „Astăzi, când stăpânitorii acestei lumi vor să-l substituie pe Dumnezeu, făcându-se judecători asupra morții și asupra vieții, când patima de stăpânire și de globalizare este pusă la rang de virtute, când uciderea fratelui tău este considerată un mod de a ajunge la sfințenie, suntem datori să stăm drepți și să mărturisim adevărata credință, adevăratele valori ortodoxe, să ne apărăm identitatea noastră spirituală românească și să ne asemănăm femeilor mironosițe. Plini de curaj, de credință, râvnă și dragoste, să propovăduim pacea, iertarea și să împărtășim bucuria Învierii.

Pentru că anul 2024 este declarat de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, mitropolitul Basarabiei îndeamnă în Pastorala sa atât preoții cât și credincioșii să sporească rugăciunile pentru vindecarea bolnavilor și să ceară de la Milostivul Dumnezeu răbdare, putere, înțelepciune și pricepere tuturor celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale. „Cu părintească dragoste vă pun pe toți la inima mea și vă port neîncetat în rugăciunile mele, îndemnându-vă să petreceți cu bucurie sfântă și netulburată, pace sufletească, slăvita sărbătoare a Învierii Domnului”, se mai spune în Pastorala mitropolitului Basarabiei.

Și mitropolitul Vladimir, al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, amintește în Pastorala sa că „această aleasă şi sfântă zi, praznic al praznicelor, unește astăzi cerul cu pământul, oferindu-ne tuturor prilej de bucurie şi veselie duhovnicească”.

Sursa foto: mitropolia.md

Mitropolitul Vladimir mai spune că, „participând la Sfânta Liturghie euharistică, descoperim continuu sensul fundamental al Crucii şi al Învierii, deoarece „prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”, iar această stare de bucurie poate fi perpetuată în ființa noastră, dacă suntem nelipsiți de la Cina Domnului. Aici ne umplem de pace şi lumină, de dragoste şi împăcare, pentru că Hristos Care a adus pacea în mijlocul ucenicilor Săi, umple şi inimile noastre cu har şi cu sfințenie. A înviat Hristos şi toate s-au umplut de lumină. A înviat Domnul şi îngerii cu oamenii să veselesc în Biserica lui Dumnezeu”.

„În aceste zile ale Învierii Mântuitorului, inimile şi sufletele noastre să rămână copleșite de îndemnul Mirelui Ceresc: „rămâneți în dragostea Mea”, iar îndemnul nostru părintesc pentru toți fiii şi fiicele Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, cei de acasă şi cei plecați departe de țară, este următorul: „Bucurați-vă pururea în Domnul, frații mei, şi iarăși zic: Bucurați-vă!” Sărbători pascale binecuvântate, petrecute cu familia şi cu semenii, în pace şi iertare, în liniște şi iubire sfântă!”, se mai spune în Pastorala mitropolitului Vladimir.

PASTORALA este o scrisoare publică, cuprinzând îndemnuri și urări, prin care un arhiereu se adresează preoților și credincioșilor cu ocazia sărbătorilor religioase mari sau a altor evenimente importante.