Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul profesorilor turci, examinat din…

Dosarul profesorilor turci, examinat din nou de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. Instituția cere autorităților să-și „intensifice eforturile pentru a întreprinde acțiuni de investigație prompte”

sursa foto: Nadejda Roșcovanu

În cadrul celei de-a 1501-a ședințe a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, desfășurată în perioada 11-13 iunie 2024, s-au luat noi decizii cu privire la executarea hotărârii în dosarul expulzării profesorilor turci, anunță Asociația Promo-LEX printr-un comunicat.

Astfel, autoritățile de la Chișinău au fost invitate de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei să intensifice „eforturile pentru a întreprinde acțiuni de investigație prompte, adecvate și complete pentru a elucida implicarea oricăror alți actori de nivel superior în evenimentele respective și să informeze despre progresul acestei anchete penale, iar autoritățile turce au fost încurajate să ofere asistență investigației, dacă este necesar”.

Comitetul de Miniștri a adoptat următoarele decizii:

În ceea ce privește măsurile individuale:

  1. A notat deciziile de a acorda statut de solicitant de azil reclamanților Riza Dogan, Mehmet Tüfekci și Mujdat Celebi.
  2. A invitat autoritățile să continue eforturile pentru a obține informații de la autoritățile turce cu privire la situația actuală a reclamanților în Turcia și a încurajat insistent autoritățile să ia măsuri diplomatice necesare pentru a facilita întoarcerea reclamanților în Republica Moldova, dacă aceștia doresc acest lucru.

În ceea ce privește măsurile generale:

  1. În contextul procedurilor penale împotriva fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) autoritățile au fost invitate să reconsidere, în conformitate cu Convenția, cererea de acordare a statutului de parte vătămată doamnei Tüfekçi, să furnizeze motivele pentru nedivulgarea unor documente din dosar și să indice măsurile de protecție puse în aplicare pentru a proteja interesele reclamanților în această situație, precum și să ofere informații actualizate despre rezultatul acestor proceduri penale.
  2. Autoritățile au fost invitate să intensifice eforturile pentru a întreprinde acțiuni de investigație prompte, adecvate și complete pentru a elucida implicarea oricăror alți actori de nivel superior în evenimentele respective și să informeze despre progresul acestei anchete penale; au fost încurajate autoritățile turce să ofere asistență investigației, dacă este necesar.
  3. Autoritățile au fost invitate să furnizeze o analiză comparativă a noului sistem de supraveghere a a acțiunilor și competențelor SIS în raport cu cel anterior și să ofere informații despre funcționarea acestuia în practică, inclusiv despre sfera de autoritate și activitățile relevante ale organismelor de monitorizare; autoritățile au fost încurajate să se bazeze pe cooperarea cu Secretariatul Comitetului în acest exercițiu.
  4. Autoritățile au fost încă o dată încurajate să trimită un mesaj clar de la cel mai înalt nivel politic cu privire la inacceptabilitatea absolută și toleranța zero față de detenția arbitrară și transferurile extralegale.
  5. Autoritățile au fost invitate să furnizeze informații actualizate pe toate aceste teme până cel târziu la 15 ianuarie 2025.

Recent, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Asociația Promo-LEX au transmis a patra lor comunicare către Comitetul de Miniștri privind măsurile întreprinse de autorități. Organizațiile au constatat că, deși cetățenii turci au fost eliberați din penitenciarele din Turcia, ei nu pot părăsi țara deoarece autoritățile turce le-au refuzat eliberarea de pașapoarte.

„În 2022, Comitetul de Miniștri a recomandat autorităților naționale aducerea în R. Moldova a cetățenilor turci pentru ispășirea pedepsei aplicate în Turcia, însă nu s-au întreprins „măsuri serioase în acest sens”. Investigațiile penale contra oficialilor implicați în „îndepărtarea” cetățenilor turci sunt tergiversate. De asemenea, sancțiunea aplicată de judecători unicei persoane trase la răspundere, fostului director al SIS, a fost aproape de sancțiunea minimă, iar dosarul acestuia a fost secretizat, îngrădind dreptul victimelor de a participa în proces. Deși, în 2023, a fost adoptată o nouă legislație privind activitatea SIS, mecanismul de control parlamentar asupra activității acestuia nu a fost îmbunătățit substanțial”, susțin reprezentanții Promo-LEX.

Organizațiile au solicitat ca Comitetul de Miniștri să continue supravegherea executării cauzei Ozdil și alții sub procedură avansată.

Expulzarea profesorilor turci

Anterior, ZdG a scris că în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. Cinci din cei șapte profesori au solicitat statut de refugiat în R. Moldova, deoarece se temeau de represalii în țara lor de origine, Turcia, pe baza opiniilor lor politice.

La scurt timp după expulzare, familiile profesorilor au primit scrisori cu deciziile Biroului pentru migraţie şi azil în care erau anunţaţi despre respingerea cererilor de azil și interzicerea să intre pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani. Biroul a invocat că cei cinci profesori au îndeplinit cerințele legale de acordare a azilului în R. Moldova, însă a constatat, totuși, pe baza unei note secrete primite de la serviciile secrete din R. Moldova, că ei prezentau o „amenințare la adresa securității naționale”.

În septembrie și octombrie 2018, reprezentantul profesorilor, care a fost împuternicit prin procură de către soțiile acestora, a contestat deciziile Biroului în instanță.

În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci care au fost expulzați în septembrie 2018. În fața Curții, reclamanții au declarat că au fost reținuți ilegal și că au fost predați ilegal autorităților turcești. Guvernul R. Moldova a recunoscut că cetățenii turci au fost reținuți, însă a declarat în fața Curții că acest lucru a fost justificat, iar reclamanții nu s-au opus expulzării în țara lor de origine.