Dosarul parcărilor cu plată. Instanța a dispus reluarea cercetării judecătorești, după 9 ani de când a fost inițiată ancheta

Magistrații Judecătoriei Chișinău, Sediul Buiucani, au dispus dispus reluarea cercetării judecătorești în cauza penală de învinuire a fostului viceprimar Nistor Grozavu și a omului de afaceri Alexandru Pincevschi, în dosarul parcărilor cu plată din capitală, la 9 ani din momentul în care a fost inițiată urmărirea penală.
Acuzatorul de stat a solicitat recalificarea faptelor penale în contravenționale. Prin urmare, instanța a decis reluarea cercetării judecătorești. Toți figuranții în vestitul dosar au declarat, la diferite etape, că acesta ar fi fost unul fabricat la indicația fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, scriu jurnaliștii Anticorupție.md, care au consultat documentul.
În proces, acuzatorul a menționat că „acțiunile inculpatului cad sub incidența ilicitului contravențional, și anume întrunesc elementele contravenției prevăzute de art.313 Cod Contravențional – săvârșirea unei acțiuni care depășește în mod vădit limitele drepturilor şi atribuțiilor acordate prin lege şi care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, respectiv cauza penală de învinuire a lui Nistor Grozavu urmează a fi încetată pe motiv că fapta inculpatului constituie o contravenție prevăzută de art.313 Cod Contravențional, fapt constatat atât din materialele cauzei, probele cercetate în instanța de judecată, precum și hotărârea judecătorească pe cauza civilă de anulare a contractului semnat de Nistor Grozavu”.
Instanța a decis, totuși, reluarea cercetării, așa cum avocații celor doi au pledat pentru achitarea acuzaților.
„Conform art.30 alin.(2) Cod Contravențional, termenul general de prescripție a răspunderii contravenționale este de un an. Contravenția a fost comisă în perioada anului 2015, iar până la momentul actual s-a depășit cu mult termenul de prescripție de tragere la răspundere contravențională, motiv din care procesul contravențional în privința lui Nistor Grozavu, urmează a fi încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripție. În ședința de judecată, apărătorii inculpaților, Vizdoga Ion și Mărgineanu Iurie au pledat în dezbaterile judiciare pentru achitarea inculpaților.
Cu referire la poziția acuzatorului de stat în dezbaterile judiciare prin care solicită recalificarea faptelor infracționale în prevederile art. 335 Cod contravențional și respectiv, art.313 Cod contravențional, au invocat că o atare acuzare nu a fost înaintată anterior, astfel că inculpații nu au avut posibilitate să vină cu o poziție de apărare”, se arată în decizie.
Nistor Grozavu și Alexandru Pincevschi au fost reținuți la 25 aprilie în dosarul de corupție ce vizează selectarea companiei ce urma să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală, alături de alte cinci persoane: fostul șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), tot ea administratoare a firmelor „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL). La scurt timp după ce au fost plasați în izolatorul CNA, aceștia au primit măsuri preventive fără privare de libertate.
Grozavu era acuzat de depăşirea vădită atribuţiilor de serviciu, pe motiv că a contribuit la trucarea licitației și a semnat contractul de parteneriat public-privat cu firma gestionată din umbră de Pincevschi, fără ca documentul să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău.