Dosarul în care Alexandr Stoianoglo este învinuit de eliberarea lui Veaceslav Platon a ajuns în instanță
La 9 iulie 2024, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins ca inadmisibile recursurile depuse de cei doi procurorii Elena Ceruța și Dumitru Raileanu din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) acuzați că au acționat ilegal împreună cu fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Aceste recursuri contestau încheierea președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău din 2 noiembrie 2022, prin care s-a dispus formarea unui complet de trei judecători pentru judecarea cazului penal în care cei trei sunt inculpați.
Elena Ceruța și Dumitru Raileanu sunt cercetați penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul fostului procurorului general Alexandr Stoianoglo. Cei doi au renunțat la învinuirea adusă controversatului om de afaceri Veaceslav Platon în dosarul „frauda bancară”.
Urmare a înregistrării acestei cauze la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, președintele interimar al Judecătoriei Chișinău, prin încheierea din 2 noiembrie 2022, a dispus formarea completului de 3 judecători, fapt contestat de cei doi procurori din cadrul PCCOCS.
Recursul a fost pe rolul Curții de Apel Chișinău timp de mai mult de un an și jumătate, din decembrie 2022 până la decizia din 9 iulie 2024. Decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău este irevocabilă. Respectiv, urmează a fi începută examinarea cauzei penale în instanța de judecată.
„Ex-procurorul general este acuzat că, în perioada 2020-2021, acționând în interesele organizației criminale condusă de Veaceslav Platon, a întreprins acțiuni ilegale împreună și de comun acord cu doi procurori din cadrul PCCOCS, în vederea eliberării lui Veaceslav Platon din închisoare și absolvirea de pedeapsă penală, restituirii bunurilor sau contravalorii bunurilor confiscate de la acesta prin sentință definitivă, irevocabilă și executorie, și favorizării prioritare a organizației criminale condusă de Veaceslav Platon în toate procesele penale, cauzele penale, sesizările aflate pe rol la toate organele de urmărire penală și Procuraturile teritoriale și specializate, precum și în Procuratura Generală, precum și cauzele penale aflate pe rolul instanțelor judecătorești de toate nivelele. În schimbul acestor acțiunilor, prin intermediul soției sale și altor persoane intermediare, a acceptat și primit bunuri, ce nu i se cuvin care valorează la moment suma de 63 233 032 de lei, prin controlul efectiv în calitate de beneficiar al companiilor Jet Business Limited și Verlok Development Inc, fără a declara la Autoritatea Națională de Integritate, în declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, că soția sa este unul din beneficiarii efectivi a acelei companii”, informează Procuratura Anticorupție.
Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă între 400 și 500 de mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
La 8 iulie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) l-a înaintat pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, la funcția de președinte al țării în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie curent.
Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul unui briefing că „astăzi deschidem o pagină nouă care va marca istoria țării”.
Cine sunt cei doi procurori?
ZdG a scris anterior că procurorii Elena Ceurța și Dumitru Raileanu au gestionat dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). La 14 iunie 2021, în cadrul ședinței de judecată Elena Ceruța a anunțat că renunță la toate capetele de acuzare aduse lui Platon. Atunci, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, l-au achitat pe Platon. Detalii aici
Elena Ceruța și-a început cariera de procuroră în 2008 în cadrul Procuraturii sectorului Botanica. În 2016, prin ordinul procurorului general din 2016, Ceruța a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
În octombrie 2021, ZdG a scris că Elena Ceruța, procurora din cadrul PCCOCS a fost exclusă din Comisia de membri de organizare a alegerilor în Colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
La 18 octombrie 2021, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție au descins cu percheziții în birourile acuzatorilor de stat din cadrul PCCOCS, Dumitru Raileanu și Elena Ceruța. Potrivit PA, perchezițiile au fost determinate de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Detalii aici
Dumitru Raileanu activează în Procuratură din 2010. În 2016, Raileanu a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Dumitru Raileanu, unul dintre acuzatorii de stat din cadrul PCCOCS care instrumentează dosarul „angajările fictive din cadrul Direcției 5” în care sunt cercetați Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și Valeriu Cojocaru, șeful suspendat al IP Bălți, este anchetat penal pentru amestec în înfăptuirea justiției. Detalii aici