Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul fraudelor de la BEM:…

Dosarul fraudelor de la BEM: detalii de la Judecătoria Chișinău cu referire la sentința de condamnare a unuia dintre inculpați

Foto: IPN

Judecătoria Chișinău a venit cu detalii despre sentința unuia dintre inculpați pe cazul fraudelor de la Banca de Economii, emisă pe 30 iulie. Potrivit unui comunicat emis pe 1 august, inculpatul a acționat împreună cu administratorii a trei companii rezidente și beneficiarii efectivi ai acestor companii, în privința cărora cauza penală a fost disjunsă într-o procedură separată, precum și cu alte persoane fizice și juridice neidentificate la moment de către organul de urmărire penală.

Astfel, în 2011, după ce administratorul și fondatorul unei companii a obținut prin înșelăciune de la „Banca de Economii” un credit de 4 400 000 de lei, prin mai multe operațiuni financiare, în scopul deghizării originii ilicite a banilor, acesta a transferarat suma de 1 300 000 lei pe contul inculpatului la data de 28 decembrie 2011. Învinuitul, cunoscând că nu va executa pretinsul angajament asumat în baza unui contract fictiv din 27 decembrie 2011, a ridicat la 29 decembrie 2011 în numerar mijloacele bănești în sumă de 1 300 000 lei.

Inculpatul, fiind asistat de avocat, a recunoscut în totalitate vina și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, beneficiind de reducerea pedepsei, precizează Judecătoria Chișinău.

Pe 30 iulie, a doua dintre cele șapte persoane deferite justiției în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM) și-a aflat sentința. Acesta a fost recunoscut vinovat de complicitate la comiterea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, fiind condamnat la 6,5 ani de închisoare.