Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul fraudelor de la BEM:…

Dosarul fraudelor de la BEM: a doua persoană vizată pe caz și-a aflat sentința

Foto: „Banca de Economii” SA

A doua dintre cele șapte persoane deferite justiției în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM) și-a aflat sentința. Acesta a fost recunoscut pe 30 iulie vinovat de complicitate la comiterea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, fiind condamnat la 6,5 ani de închisoare.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție (PA), în decembrie 2011, inculpatul, fiind administrator și fondator al unei companii, a obținut prin înșelăciune un credit de 4 400 000 de lei de la „Banca de Economii” SA. Acesta nu a restituit creditul, cauzând astfel instituției financiare un prejudiciu considerabil.

Ulterior, banii obținuți fraudulos au fost transferați către diverse companii pentru a tăinui și deghiza originea lor ilicită. Într-un final, inculpatul a ridicat în numerar mijloace bănești în sumă de 1,3 milioane lei.

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Instanța l-a condamnat la la 6,5 ani de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a desfășura activitate în domeniul administrării bunurilor pe un termen de 2 ani. Totodată s-a dispus confiscarea din contul inculpatului în proprietatea statului a sumei de 1,3 milioane lei – contravalorare a banilor rezultați din comiterea infracțiunilor.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Anterior au fost trimise în judecată alte 5 persoane în același dosar, fiind învinuiți de escrocherie în proporții mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe 5 iunie 2024 o altă persoană a fost recunoscută vinovată de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și condamnată la 5 ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost contestată de către acuzatorii de stat, din motiv că nu a fost dispusă confiscarea specială din contul condamnatului în proprietatea statului a contravalorii banilor rezultați din comiterea infracțiunii în sumă de 1,6 milioane lei.