Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul „Frauda Bancară”: Procuratura Anticorupție…

Dosarul „Frauda Bancară”: Procuratura Anticorupție anunță că a terminat urmărirea penală pe episodul în privința unui fost viceguvernator al BNM

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat vineri, 10 februarie, despre terminarea urmăririi penale în privința unui fost viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), învinuit de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către „o organizație criminală”, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de „o organizație criminală”, în proporții deosebit de mari. Ar fi vorba despre fosta viceguvernatoarea Emma Tăbîrță.

La 22 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată episodul din dosarul penal „Frauda Bancară” în cadrul căruia erau vizaţi un ex-guvernator şi un alt ex-viceguvernator ai BNM.  

Atunci PA a menționat că în partea ce ține de cel de-al doilea ex-viceguvernator al BNM, la acel moment urmărirea penală în privinţa acesteia nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea acesteia peste hotarele țării.

„Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, viceguvernatorul BNM, în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci”, susține PA într-un comunicat.

Astfel, conform acuzatorilor de stat, aceste fapte ar fi permis „membrilor organizației criminale” să sustragă bani în sumă echivalentă a circa 2.544.782.105 de lei și „să integreze banii sustrași în circuitul legal al R. Moldova și a altor state”.

La 25 ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală pe un alt episod din dosarul penal „Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi precum și a unui complice.

„Subsecvent, informăm că Procuratura Anticorupție continuă urmărirea penală în cauza „Frauda Bancară” iar la emiterea unor decizii procesuale, vom reveni cu detalii suplimentare”, potrivit comunicatului.

La începutul lunii ianuarie 2023, ex-viceguvernatoarea BNM Emma Tabîrță și foștii șefi de departamente ale instituției, Matei Dohotaru, Ruslan Grate și Vladimir Țurcan, au fost achitați în dosarul penal pornit pen­tru neglijență în ser­vi­ciu, admisă în peri­oada 2010-2014, care ar fi con­di­țio­nat spă­la­rea a 22 miliarde de dolari din Fede­ra­ția Rusă prin inter­me­diul băn­cii „Mol­din­con­bank” (dosarul Laundromat n.red.).