Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul concesionării Aeroportului: „În semn…

Dosarul concesionării Aeroportului: „În semn de protest”, avocații au părăsit in corpore sala de judecată. Magistrat: „Un astfel de comportament este un act împotriva justiției”

Colaj ZdG

Cea mai recentă ședință de judecată din dosarul privind concesionarea Aeroportului Internaționat Chișinău (AIC) a durat mai puțin de o oră, fiind întreruptă după ce apărătorii au solicitat recuzarea magistratei Stella Bleșceaga, pentru a evita o „eventuală imixtiune a politicului în examinarea acestei cauze”. Această cerere de recuzare a fost înaintată imediat după ce o altă solicitare privind recuzare întregului complet de judecată a fost respinsă.

În semn de protest” la refuzul magistratei de abținere de la instrumentarea cauzei, apărătorii au părăsit sala de judecată. Avocatul Vitalie Nagacevschi a dat „tonul” ieșirilor din sală, menționând: „eu plec din ședință, întrucât ceea ce faceți este ilegal”. „Susțin opiniile expuse de coleg”, „n-aveți nevoie de niciun avocat în procesul acesta” și „considerăm că stăm aici ca niște obiecte”, s-au arătat de acord și ceilalți apărători, părăsind in corpore sala de judecată.

„Un astfel de comportament, în afară de faptul că încalcă orice limită, perturbează activitatea instanței și este un act împotriva justiției”, a menționat magistrata Stella Bleșceaga.

Avocații au cerut recuzarea judecătoarei Stella Bleșceaga

Cea mai recentă ședință de judecată, planificată la 27 mai curent, a început cu o solicitare venită din partea avocatului fostului director general al Agenției Proprietății Publice Tudor Copaci, Vitalie Nagacevschi. Acesta i-a cerut judecătoarei Stella Bleșceaga să vină cu explicații, în calitate de martor, pe marginea participării sale la una dintre ședințele Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia, afirmă el, „a fost discutată situația din domeniul justiției”. Apărătorul a punctat că despre participarea magistratei la acea ședință a aflat „în urma navigării pe internet”.

Ședința de judecată din data de 27 mai 2024

„Având în vedere că, din surse neoficiale, se invocă faptul că s-a discutat, la ședința din 26 ianuarie a Consiliului Suprem de Securitate, și despre dosarul privind concesionarea Aeroportului, vom dori mai multe explicații pentru a verifica o eventuală imixtiune a politicului în examinarea acestei cauze”, a punctat avocatul Vitalie Nagacevschi.

Apărătorii au părăsit sala de judecată: „N-aveți nevoie de niciun avocat în procesul acesta”

Avocatul Nagacevschi, susținut de ceilalți apărători, a cerut abținerea judecătoarei Bleșceaga de la instrumentarea cauzei penale respective, însă aceasta a menționat că nu se va abține, întrucât nu vede „motiv legal de abținere”. Magistrata a negat acuzațiile aduse de avocați, punctând: „categoric nu a fost discutat acest dosar”.

În consecință, apărătorul Nagacevschi, a dat „tonul” ieșirii din sala de judecată a avocaților. „Eu plec din ședință, întrucât ceea ce faceți este ilegal”, a menționat acesta. „Susțin opiniile expuse de coleg” și „n-aveți nevoie de niciun avocat în procesul acesta”, s-au arătat de acord și ceilalți avocați, părăsind in corpore sala de judecată.

Avocații, în timp ce părăsesc sala de judecată

Fiind în afara sălii de judecată, Nagacevschi a punctat pentru ZdG că „această ieșire este consecință a comportamentului absolut ilegal și neexplicabil al instanței de judecată”.

Avocatul Vitalie Nagacevschi

„Aceasta este o formă de protest, pentru că se încalcă orice limită a dreprului la un proces echitabil. Instanța nu ține cont de legislația în vigoare. Considerăm că stăm aici ca niște obiecte”, a menționat Alexandru Bargan, avocatul inculpatului Alexandru Ciutac.

Avocatul Alexandru Bargan

Întrebat dacă această formă de protest a fost premeditată/ discutată înainte de ședință, avocatul Victor Munteanu, apărătorul ex-ministrului Economiei Valeriu Lazăr, a negat categoric.

„Categoric nu a fost discutată, pentru că nu cred că a mai fost un astfel de precedent. Orice formă de protest, conform Convenției, prin prisma articolul 10, libertatea de exprimare este permisă”, a menționat pentru ZdG apărătorul.

Magistrata Bleșceaga: „Acesta este un act împotriva justiției”

Ca răspuns, magistrata Bleșceaga nu s-a arătat mirată, însă a menționat că este prima oară când avocații se comportă într-o asemenea manieră.

„Este o premieră pentru noi, indiferent ce n-ar face instanța, așa ceva este inadmisibil. Un astfel de comportament, în afară de faptul că încalcă orice limită, perturbează activitatea instanței și este un act împotriva justiției”, a punctata judecătoare.

Drept consecință la comportamentul manifestat, avocații au fost sancționați cu amendă în mărime de 1000 de lei, iar completul de judecată urmează să sesizeze Uniunea Avocaților.

Iurie Leancă: „Eu vreau ca acest spectacol să se termine, dar fără să mi se încalce drepturile”

Întrebați de magistrați dacă susțin acțiunile apărătorilor săi, doi dintre inculpați au menționat că au toată încrederea în avocații lor, însă nu pot avea încredere într-o instanță care „a fost schimbată peste noapte”.

„Interesul meu este ca acest spectacol inițiat de acuzare să se termine cât mai repede. N-a fost decizia mea să adunăm într-o echipă de inculpați, pe care cică eu i-aș fi coordonat, opt oameni. Ce fel de justiție se face în această sală? Eu vreau ca acest spectacol să se termine, dar fără să mi se încalce drepturile”, a punctat ex-premierul Iurie Leancă.

Iurie Leancă

„Eu nu pot avea încredere într-o instanță care a fost schimbată peste noapte. Dacă avocatul meu a a ajuns în punctul în care să părăsească sala de ședințe, înseamnă că nu se mai poate așa. Suntem într-o situație tâmpită, dar acest gest al avocaților care este peste limita bunului simț, cred că este o reacție a lor la un comportament ilegal”, a punctat ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Valeriu Lazăr

Completul de judecată format inițial, înlocuit. Avocat: „Considerăm că actualul complet a fost constituit ilegal”

Cauza penală privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost repartizată magistratei Djeta Chistol. În cadrul primei ședințe, avocații au înaintat o cerere pentru formarea unui complet din trei judecători. Cererea a fost acceptată, fiind constituit completul de judecată alcătuit din Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Petru Păun. 

Tatiana Bivol, Djeta Chistol și Petru Păun

La 13 februarie 2024, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat o hotărâre prin care s-a dispus specializarea magistraților Judecătoriei Chișinău în domeniul examinării cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție (PA). Ca urmare a deciziei CSM, completul de judecată format inițial a fost substituit, o lună mai târziu, de un nou complet, format din Olga Bejenari, Vitalie Budeci și Stella Bleşceaga.

Alexandru Bargan, avocatul inculpatului Alexandru Ciutac, susține însă că actualul complet a fost constituit ilegal.

„Completul a fost modificat după hotărârea Consiliului Suprem al Magistraturii. Conform hotărârii respective, judecătorii care examinau acest tip de cauze penale erau în drept să redistribuie aleatoriu acest dosar. Redistribuirea nu poate avea loc, în viziunea noastre, în calitate de apărători, în baza hotărârii unei instituții, fiind chiar și Consiliului Superior al Magsitraturii. Redistribuirea se face doar în baza Codului de Procedură Penală. Alte legi nu există, în bază de hotărâri, încheieri – nu există așa ceva. Considerăm că actualul complet a fost constituit ilegal”, și-a motivat nemulțumirea Alexandru Bargan.

La 12 aprilie curent, a avut loc prima ședință de judecată în care s-a prezentat actualul complet, format din Olga Bejenari, Vitalie Budeci și Stella Bleşceaga. În cadrul următoarei ședințe, care s-a desfășurat la 19 aprilie curent, avocatul Vitalie Nagacevschi a depus o cerere de recuzare a completului de judecată abia format. Cererea însă a fost respinsă, iar Bejenari, Budeci și Bleșceaga au continuă să instrumenteze dosarul.

Jumătate din ședințele planificate, nelucrative

Examinarea dosarului concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a început la 18 mai 2023, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. De atunci până la 27 mai curent, au fost planificate 23 de ședințe, dintre care jumătate au fost nelucrative.

La mai bine de o lună, a fost planificată o nouă ședință, însă aceasta a fost amânată la solicitarea participanților în proces. Următoara ședințe, planificate trei luni mai târziu, la 6 octombrie 2023, a fost, de asemenea, amânată, pe motiv că Victor Munteanu, apărătorul lui Valeriu Lazăr, a invocat probleme de sănătate. Ulterior, la 13, 24 și 29 noiembrie 2023, dar și 12 și 20 decembrie 2023, ședințele de judecată au fost lucrative.

La 2 februarie curent, peste încă aproape două luni, a fost programată o nouă ședință, care însă nu s-a desfășurat din cauza unei cereri de amânare depuse de un avocat. La 9 februarie curent, ședința planificată s-a desfășurat, însă s-a decis amânarea ședinței planificate pentru 29 februarie curent.

La 4 martie a avut loc o ședință lucrativă, urmată de o nouă ședință, care ar fi trebuit să se desfășoare la 12 aprilie, însă a fost amânată ca urmare a cererii avocatului Vasile Pruteanu.

La 19 aprilie, avocatul Vitalie Nagacevschi a depus o cerere de recuzare a completului de judecată nou format. Alte cinci ședințe planificate în acest dosar au avut ca subiect analiza cererii de recuzare și pronunțarea pe baza acestora.

Cea mai recentă ședință de judecată, planificată pentru 27 mai curent, a fost amânată din motivul „înaintării cerererii de recuzare a preşedintelui completului de judecată de către apărătorul Vitalie Nagaceschi. Imposibilitatea continuării şedinţei de judecată pe motivul părăsirii sălii de şedinţe de către apărători, în timpul desfăşurării şedinţei de judecată”.

Opt foști oficiali de rang înalt, pe banca acuzaților 

La 2 mai 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul în care statul ar fi fost prejudiciat cu peste 392 de milioane de lei în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost transmis în judecată. În dosar figurează opt persoane: fostul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă; ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr; fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci; fosta directoare adjunctă a APP, Angela Susanu; fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a APP, Maria Șendilă; ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat (Î.S.) „Aeroportul Internațional Chișinău”, Petru Jardan; fostul director financiar al întreprinderii, Alexandru Ciutac; șefa Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău, Alla Țubari. 

Procuratura susține că inculpații au concesionat în 2013 Aeroportul Internațional Chișinău în interesul unei „organizații criminale”, iar acum riscă închisoare de la 4 la 8 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Procurorii mai spun că Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci și Petru Jardan ar fi micșorat procentul din profit care urma să ajungă în bugetul de stat în urma concesionării aeroportului –  de la 8% la 1%, iar concursul ar fi fost mimat, statul fiind prejudiciat.