Dosarul Bașcanei. Avocații Evgheniei Guțul, acuzați că ar pregăti din timp martorii: „Partea apărării i-a arătat probe din dosar”

Doi martori ai apărării au fost audiați astăzi, 23 aprilie 2025, în dosarul de finațare ilegală a fostului partid „Șor”, episodul Guțul și Popan, chiar dacă magistrata Ana Cucerescu a dispus pentru ședința de astăzi aducerea în fața instanței a cinci persoane.
Unul dintre martori, fost coleg de facultate cu Evghenia Guțul, contrar legii, a venit în instanță „pregătătit de avocați”, cu o notă informativă din probatoriu. Al doilea martor a declarat că știe unele informații din probatoriu, întrucât a primit nota informativă de la Serviciul Informații și Securitate (SIS) după ce a acționat instituția în judecată pe motivul includerii firmei sale în lista de sancțiuni.
O altă persoană, invitată în calitate de martor de către apărare, nu a fost audiată, întrucât s-a prezentat fără un act confirmativ care demonstrează că este angajatul firmei pe care o reprezintă, deoarece „avocatul nu m-a informat despre necesitatea prezentării unui asemenea act”, fapt care se repetă pentru a doua aoră consecutiv, potrivit magistrate.
Miercuri, 23 aprilie, la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-a desfășurat o nouă ședință de judecată în dosarul în care bașcana regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, este învinuită că ar fi acceptat finanțarea fostului partid „Șor” cu 42 de milioane de lei din partea unui grup criminal organizat, care se află la faza de examinare a probelor apărării.
Guțul, cu brățară de monitorizare și doi bodyguarzi
Evghenia Guțul s-a prezentat la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani cu cinci minute înainte de începutul ședinței.
În afară de brățara de monitorizare pe care o are la picior, întrucât se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile într-un dosar de falsificare a rapoartelor financiare în alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei din 2023, Evghenia Guțul a fost supravegheată și de doi bodyguarzi, unul dintre ei fiind mereu prezent la datorie.



Guțul a fost așteptată în fața instanței de mai mulți colegi din blocul politic „Victorie”, creat anul trecut la Moscova de către fugarul Ilan Șor, condamnat penal la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, printre care deputatul Vasile Bolea, prședinta partidului „Renaștere”, Natalia Parasca și fostul primar al orașului Orhei, Pavel Verejan, dar și de circa o sută de susținători care scandau lozinci în susținerea bașcanei Găgăuziei și împotriva guvernării.
Martorii apărării: instanța a cerut cinci, avocații au adus trei. Ședința, finalizată cu 35 de minute înainte
La 14 aprilie 2025, magistrata Ana Cucerescu a dispus aducerea a cinci martori în fața instanței pentru a fi audiați. Astăzi însă, la 23 aprilie 2025, avocatul a invitat doar trei martori, întrucât, a motivat el, „am considerat că, timp de o oră, vom reuși audierea a doar trei persoane”. În replică, magistrata Cucerescu i-a amintit avocatului Sergiu Moraru că pentru ședința de astăzi urma să se desfășoare timp de o oră jumătate. Astfel, ședința de judecată a fost încheiată mai devreme cu circa 35 de minute.
Doar doi dintre cei trei martori invitați de apărare au fost însă audiați în ședința de astăzi.

„Martorul citește notele informative din probatoriu și este pregătit din timp ce să spună”
Primul martor al apărării adus în fața instanței astăzi, 23 aprilie, este Morari Stanislav, fost coleg de facultate cu Evghenia Guțul, care deține funcția de jurist al companiei „DFM” SRL din 2019.
Martorul s-a prezentat în instanță cu o notă informativă de la SIS, pe care a obținut-o din probatoriu de la apărarea Evgheniei Guțul.
Acuzatoarea Cristina Glatcov a obiectat, menționând că „ne aflăm în imposibilitatea audierii martorului. Persoana a fost pregătită din timp, martorul citește notele informative din probatoriu și pare că este pregătit din timp ce să spună. Partea apărării i-a arătat probe din dosar.”

Totuși, audierea martorului a continuat, instanța menționând că va analiza situația și va veni cu o soluție.
Întrebat de avocați dacă „DFM” SRL a contribuit vreodată la finanțarea fostului partid „Șor” sau a protestelor, Morari a negat aceasta, precizând și că „Ilan Șor nu a solicitat încheierea unor tranzacții fictive”. Totuși, întrebat de procuroarea Anticorupție Cristina Gladcov dacă, în calitate de jurist, are în obligațiile de serviciu analiza gestionării finanțelor, Morari a spus că nu.
Administratorul unei firme din lista de entități afiliate lui ȘOR, elaborată de SIS, martorul apărării
Și Nicolai Diaconu, administratorul firmei „Praxis Audit”, care a fost inclusă de SIS în lista de persoane asociate lui Plahotniuc, Șor și Ceaika, s-a arătat în fața instanței în calitate de martor al apărării. Acesta a spus că nu a contribuit la finanțarea partidului „Șor”, declarat neconstituțional între timp.
Întrucât a venit cu mai multe detalii care se regăseau în una dintre notele informative ale SIS, anexată la probatoriu, procurora Anticorupție l-a întrebat de unde deține aceste informații. Diaconu a menționat că știe ce scrie în document, întrucât a primit nota informativă de la Serviciul Informații și Securitate (SIS) după ce a acționat instituția în judecată pe motivul includerii firmei sale în listă.
Martor, venit în instanță fără act care ar confirma că este angajatul firmei pe care o reprezintă
Arcadie Ciochină, invitat și el de apărare pentru a fi audiat în calitate de martor, s-a prezentat în instanță fără un act care ar confirma că este angajatul firmei pe care o reprezintă, Avia invest SRL. Întrebat cum motivează asta, Ciochină spune că „avocatul nu m-a informat despre necesitatea prezentării unui asemenea act”.
Instanța a refuzat audierea martorului, menționând că este a doua oară consecutiv când un martor vine fără act confirmativ.
Următoarea ședință a fost programată pentru 30 aprilie, iar instanța a dispus aducerea spre audiere a 6 martori.
Acuzațiile procurorilor: Ar fi acceptat finanțarea partidului politic cu 42 de milioane de lei din partea unui grup criminal organizat
Evghenia Guțul este acuzată că, în perioada 2019-2022, fiind secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid „Şor”, declarat neconstituţional, ar fi participat la introducerea sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în R. Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 de ore). Banii ar fi fost utilizați pentru activitatea partidului scos în afara legii între timp.
De asemenea, Evghenia Guțul, în calitate de complice, ar fi acceptat finanțarea fostului Partid „Șor” din partea unui grup criminal organizat cu o sumă totală de 42,4 milioane de lei, în contextul protestelor organizate de formațiune în perioada septembrie-noiembrie 2022. Svetlana Popan este acuzată de fapte infracționale similare, suma care i se impută fiind de 9,7 milioane de lei.