Dosarele privind fraudarea achizițiilor publice: judecătorii au decis plasarea în arest a celor 7 persoane reținute de CNA
Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis miercuri, 18 decembrie, plasarea în arest a celor șapte persoane, reținute de Centrul Național Anticorupție (CNA) în mai multe dosare privind fraudarea achizițiilor publice.
Conform unui comunicat al CNA, în privința șefului Direcției Generale Mobilitate Urbană a Consiliului municipal Chișinău (DGMU) și adjunctului său a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, mandate de arestare preventivă au fost emise în privința a patru reprezentanți ai unor agenți economici, iar în privința unuia dintre ei a fost dispus arestul la domiciliu. Astfel, șase învinuiți, pe numele cărora a fost eliberat mandat de arestare preventivă, urmează a fi transferați la Penitenciarul nr. 13.
Încheierea instanței poate fi contestată în conformitate cu legislația în vigoare.
Pe 16 decembrie, doi funcționari publici și cinci reprezentanți ai unor persoane juridice au fost reținuți de CNA în urma a peste 60 de percheziții desfășurate în cadrul a 30 de cauze penale, pornite pe fapte de corupție comise de către responsabili de procesele de achiziții publice în complicitate cu mai mulți agenți economici.
Vitalie Mihalache şi Valentin Şvaga sunt cei doi funcționari publici învinuiţi de trucarea licitaţiilor, corupere pasivă şi spălare de bani, potrivit EvZ.
Potrivit probelor administrate de CNA și procurori, în perioada anului 2024, persoane publice din cadrul Direcției Generale Mobilitate Urbană a Consiliului municipal Chișinău (DGMU), responsabile de procesul de achiziții publice, ar fi creat o schemă infracțională potrivit căreia sistematic acceptau și primeau bunuri, avantaje și/sau mijloace bănești de la persoane fizice și juridice în vederea atribuirii contractelor de achiziții publice. Este vorba despre contracte privind efectuarea lucrărilor de construcție sau reparație a trotuarelor, carosabilului pentru transportul public, accesului către curți, etc. De asemenea, în schimbul unor remunerații ilicite, bănuiții perfectau actele permisive pentru lucrările indicate și asigurau recepționarea finală a obiectelor, cuantumul comisionului perceput constituind cca 10-15% din valoarea acestor contracte.
„În urma investigațiilor întreprinse de CNA, au fost identificate și documentate cel puțin 20 de episoade de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea persoanelor publice, juridice/agenților economici și reprezentanții acestora – administratori, fondatori, angajați, etc. Până la această oră, în cadrul perchezițiilor efectuate la birourile și domiciliile bănuiților, au fot ridicate mai multe probe relevante pentru urmărirea penală, inclusiv acte, înscrisuri de ciornă și sume de bani, proveniența cărora urmează a fi stabilită.
În prezent, Centrul Național Anticorupție sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău continuă acțiunile de documentare în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii acestora la răspundere penală”, se spune în comunicatul CNA.