Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Dorin Recean vine cu un…

Dorin Recean vine cu un răspuns după ce fermierii au cerut declararea situației excepționale în sectorul agricol din sudul țării: „Guvernul ajută agricultorii și implementează măsuri de sprijin pentru compensarea parțială a pierderilor

Sursa: agroexpert.md

Premierul Dorin Recean le răspunde agricultorilor după ce aceștia au cerut, marți, 13 august, declararea situației excepționale în sectorul agricol în sectorul agricol din sudul țării. Acesta a scris pe rețelele de socializare că Guvernul urmărește situația din domeniul agricol și că verifică informațiile în baza cererilor primite, urmând să sprijine, în continuare, compensarea pierderilor.

„Înțelegem dificultățile cu care se confruntă mai mulți producători din cauza secetei severe, iar Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare colectează și verifică informațiile în baza cererilor primite”, a scris premierul Recean.

Acesta a mai adăugat că „la fel ca în anii precedenți, Guvernul ajută agricultorii și implementează măsuri de sprijin pentru compensarea parțială a pierderilor, astfel, la rectificarea bugetară din luna iulie 2024, au fost alocate 100 de milioane de lei suplimentar fondului de subvenționare”.

Totodată, Dorin Recean a menționat că marți, 20 august, îi va invita la discuții pe reprezentanții sectorului agricol.

„Guvernul și agricultorii au o misiune comună în perioada următoare – să-i ajutăm pe cei mai afectați de secetă conștientizând posibilitățile reale ale bugetului. Oricât de mult ajutor am vrea să oferim, trebuie să ținem cont de bugetul existent. Doar o astfel de abordare – una înțeleaptă – va putea duce la soluții care să ajute cu adevărat agricultorii”, susține prim-ministrul Recean.

Marți, 13 august, mai mulți agricultori au cerut autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol în sudul țării și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților. De asemenea, fermierii solicită o întrevedere cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a examina „necesitatea aplicării unui plan de acțiuni”.

Potrivit unei scrisori adresate șefei statului, suprafața afectată a culturilor agricole de prima grupă constituie 19 404 de hectare, iar valoarea pagubelor produse de secetă a ajuns la peste 134 de milioane de lei.

Pe 25 iulie 2024, Parlamentul a constituit o comisie specială care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol. Comisia specială este formată din 7 membri și era condusă de fostul deputat Iurie Păsat. Secretar al Comisiei este deputatul Valeriu Muduc.

Potrivit Regulamentului, Legislativul poate constitui comisii speciale pentru examinarea proiectelor de acte legislative, elaborarea unor proiecte de acte legislative complexe sau pentru alte scopuri, indicate în hotărârea de înființare a comisiei respective.