Dorin Recean: „Nimeni nu va plăti în această iarnă gaz mai scump decât iarna trecută în facturi”
Dorin Recean în cadrul unei emisiuni de la Televiziunea Publică de joi, 28 noiembrie, a menționat că cetățenii nu vor plăti gaz mai scump în această iarnă decât cea precedentă. Această declarație a fost făcută înainte ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe vineri, 29 noiembrie, „în regim de urgență”, majorarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” până la 15.50 lei (fără TVA), adică cu circa 3.3 lei mai mult.
„Nimeni nu va plăti în această iarnă gaz mai scump decât iarna trecută în facturi.
Inclusiv cu majorările aprobate astăzi de ANRE, oamenii vor fi protejați, pentru că Guvernul va acorda compensații tuturor celor care au nevoie”, a declarat premierul, aseară în cadrul emisiunii.
Noile prețuri se vor aplicat din 1 decembrie. Într-o scrisoare expediată de Moldovagaz Agenției, compania a solicitat aprobarea unui preț mai mare, de 16.17 lei m3, adică cu 6% în plus. Din luna mai, consumatorii casnici achită 13.12 lei (cu TVA) pentru un metru cub de gaze.
Potrivit ANRE, decizia a fost adoptată ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale.
În ultimele luni, piețele internaționale de gaze naturale au înregistrat o creștere accelerată a prețurilor, mai ales în noiembrie 2024, când cotațiile TTF au crescut cu peste 25%. Finalizarea procesului de achiziție pentru anul 2024 de către SA Moldovagaz a confirmat un preț mediu anual de achiziție „semnificativ mai mare” decât cel inclus în actualele prețuri.
Acest lucru impune o ajustare urgentă a prețurilor reglementate pentru a reflecta costurile reale de achiziție și pentru a asigura viabilitatea financiară a furnizorului cu obligația de serviciu public.
Tergiversarea ajustării prețurilor ar duce inevitabil la acumularea de pierderi financiare majore pentru furnizorul cu obligația de serviciu public, ceea ce poate afecta capacitatea acestuia de a-și onora obligațiile contractuale. În lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale”, a argumentat Agenția.