Recean la Forumul de la Davos: „O soluție la criza gazului din stânga Nistrului depinde de retragerea trupelor ruse din regiune”
Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a declarat că comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din regiunea transnistreană, dar că o soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din această regiune separatistă aproape de Moscova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu la Forumul Economic Mondial de la Davos.
În cadrul aceluiași interviu, Dorin Recean a acuzat Rusia că încearcă să creeze instabilitate în R. Moldova pentru formarea unui guvern pro-Moscova după alegerile legislative prevăzute pentru toamnă.
„Această criză a gazului și energiei în regiunea transnistreană vizează să creeze o criză de securitate în Moldova, în toată Moldova și în întreaga regiune”, a declarat Dorin Recean.
El a adăugat că va discuta cu liderii Uniunii Europene la Davos despre „modul în care vom depăși împreună această agresiune a Rusiei împotriva Moldovei”.
Potrivit lui, soluția la criză este ca autoritățile separatiste din stânga Nistrului să accepte gazul și cărbunele de la comunitatea internațională sau ca Gazprom să reia livrările.
„Până în prezent nu o acceptă, dar lucrăm la aceasta”, a adăugat el.
„Ceea ce este foarte important de înțeles este că acest scenariu este plauzibil doar dacă înlocuim actuala așa-numită misiune de menținere a păcii, la care participă militarii ruși, cu o misiune civilă de menținere a păcii condusă de Națiunile Unite”, a subliniat Recean.
Totuși, „Rusia intenționează să-și consolideze puterea și prezența militară pentru a provoca Ucraina la vest și sud-vest, adică în regiunea Odesa”, a explicat Recean, pentru care „obiectivul (Moscovei, n.red. ) este de a crea instabilitate în R. Moldova”.
Ieri, și președintele Parlamentului a oferit un comentariu la subiectul crizei energetice din regiunea transnistreană.
Fiind întrebat despre cum poate fi soluționată criza energetică din stânga Nistrului, președintele Parlamentului a declarat că cea mai simplă soluție este ca Gazprom să-și onoreze angajamentele stipulate în contractul cu Moldovagaz. Totodată, Grosu a ținut să precizeze că autoritățile de la Chișinău au posibilitatea să găsească gaz din alte surse și să livreze către regiune, dar „așa-numitele autoritățile din stânga Nistrului nu acceptă ajutorul, așa cum deciziile nu se iau la Tiraspol, ci la Kremlin”.
Locuitorii din regiunea transnistreană a R. Moldova au început anul în beznă și frig, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2025, încălcând-și astfel obligațiile contractuale. Lipsa gazului a dus și la o insuficiență a energiei electrice.
Conform jurnaliștilor de la Zona de Securitate.md, în lipsa energiei, majoritatea întreprinderilor din regiunea transnistreană și-au suspendat activitatea, iar mii de oameni au rămas temporar fără serviciu. Autoritățile de la Chișinău susțin că au propus în repetate rânduri ajutor pentru locuitorii din stânga Nistrului, însă pretinsele autorități de la Tiraspol l-au refuzat.