Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dorin Recean, la ceremonia consacrată…

Dorin Recean, la ceremonia consacrată Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan: „Cu un război nedrept la hotarele țării noastre, trebuie să ne amintim din nou de daunele pe care le provoacă conflictele militare”

Sursa foto: Daniel Vodă/ Telegram

Anual, pe 15 februarie, sunt comemorate victimele războiului din Afganistan. În acest an, la ceremonia consacrată acestei zile a fost prezent președintele Parlamentului, Igor Grosu, în timp ce premierul Dorin Recean a depus flori la Nisporeni, unde se află într-o vizită de lucru.

Grosu a venit cu un mesaj prin care s-a arătat solidar veteranilor războiului și a subliniat că este alături de familiile celor căzuți „în acel război nemilos”.

„Suntem alături de toți cei care au supraviețuit acestui război și s-au întors acasă și și-au clădit familii. Suntem alături de familiile tuturor celor care și-au pierdut rudele în acel război nemilos.

Ne închinăm în fața Dvs, dragi veterani, pentru curajul de care ați dat dovadă și vă mulțumim pentru sprijinul pe care îl acordați societății în fiecare zi. Împreună vom face tot posibilul să ne apărăm țara și să trăim în siguranță și pace”, a declarat președintele legislativului.


Iar Dorin Recean a menționat în discursul său că, în această zi, trebuie să ne amintim despre efectele negative ale conflictelor militare, făcând referire la războiul care se desfășoară acum în Ucraina.

„Exact 35 de ani în urmă, armata sovietică se retrăgea din Afganistan, locul unde peste 12 mii de tineri moldoveni, din toate regiunile Republicii Moldova, au fost trimiși să lupte într-un război nedrept. 301 dintre ei nu s-au mai întors acasă, iar alți 700 au fost grav răniți. 

Astăzi, ne amintim cu durere și respect de sacrificiul lor. Au îndeplinit cu onoare o misiune de război la mii de kilometri de casă, care le-a marcat pentru totdeauna viața. 

În această zi, cu un război nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei la hotarele țării noastre, trebuie să ne amintim din nou de daunele pe care le provoacă conflictele militare nedrepte și cât de importantă este pacea, care ne oferă stabilitate și prosperitate”, a conchis premierul Dorin Recean.

În acest an se împlinesc 35 de ani de la retragerea trupelor din Afganistan. 

Anterior Ziarul de Gardă a scris despre „Viața de după război” și despre cum în fiecare zi de 15 februarie, participanții la războiul din Afganistan își amintesc și îi pomenesc pe cei căzuți în lupte, în perioada 1979-1989. Timp de 10 ani, cei mobilizați în Armata Sovietică, tineri din toate republicile sovietice, au luptat pe câmpul de război din Afganistan.