Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Dorin Recean: „Am convocat o…

Dorin Recean: „Am convocat o ședință la Centrul Anticriză”, în contextul ploilor torențiale care au cuprins R. Moldova

Foto: Primăria municipiului Chișinău/Telegram

Premierul R. Moldova Dorin Recean anunță că a convocat o ședință la Centrul anticriză din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la care vor participa toți reprezentanții structurilor de forță și ai autorităților publice locale din zonele afectate de ploile torențiale, pentru a coordona eforturile și a evalua situația în contextul ciclonului Boris care a cuprins întreaga țară, provocând pagube, potrivit unui comunicat.

„Ne concentrăm pe asigurarea unui răspuns prompt în toate zonele afectate. Echipele noastre desfășoară în prezent 26 de intervenții pentru pomparea apei în cinci raioane ale țării: Strășeni, Cantemir, Hîncești, Leova, Cimișlia și Ștefan Vodă. Pe lângă aceste acțiuni, se întreprind măsurile necesare pentru a restabili accesul pe anumite porțiuni de drumuri afectate. Toate serviciile publice de intervenție sunt mobilizate și lucrează intens pentru a înlătura consecințele intemperiilor”, a declarat Dorin Recean.

Acesta a făcut un apel către toți cetățenii să urmeze cu strictețe recomandările autorităților pentru a asigura siguranța lor și a celor din jur.

În contextul ploilor torențiale generate de ciclonul Boris, emis de meteorologi în toată țara începând cu 14 septembrie, pe mai multe străzi din capitală s-au format puhoaie de apă, inundații și dificultăți de circulație.

Astfel, Poliția R. Moldova informează că pe strada Meșterul Manole sunt acumulări mari de apă, iar traseul a fost blocat. Totodată, circulația a fost îngreunată pe străzile Burebista – șoseaua Muncești; Nicolae Costin și Calea Ieșilor.

De asemenea autoritățile anunță șoferii că la moment traseul din apropierea localității Sărata Nouă, din raionul Leova, este blocat din cauza acumulărilor mari de apă. Poliția le recomandă șoferilor să circule doar în cazuri de necesitate stringentă, potrivit unui comunicat.

Anterior, Inspectoratul pentru Situații de urgență (IGSU) a îndemnat oamenii să evite pentru deplasare traseul R 34 Hâncești – Leova, Leova – Iargara, din cauza condițiilor meteo actuale nefavorabile. În urma precipitațiilor abundente acest tronson de drum devine greu accesibil, iar deplasarea pe el poate duce la blocarea mijloacelor de transport.

„Conducătorii auto sunt îndemnați să aleagă traseul spre Comrat pentru a evita situațiile de risc. Mai mult, în vederea producerii situațiilor de urgență persoanele sunt rugate să urmărească buletinele meteo și avertizările autorităților”, potrivit IGSU.

Începând cu dimineața zilei de 14 septembrie angajații IGSU au intervenit pentru 26 de situații pentru pomparea apei din gospodăriile oamenilor. Lucrări de pompare au fost efectuate în localități din raioanele Cantemir, Leova, Hâncești, Cimișlia și Ștefan Vodă.

Salvatorii se află la fața locului pentru  a evita consecințele situațiilor  excepționale. 

În continuare IGSU îndemnă populația să fie prudentă, să urmărească cu atenție buletinele meteo, să evite deplasările pe trasee dificile și să-și monitorizeze cu grijă copii. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost salvate din nămol, în urma ploilor torențiale. Avertizările IGSU în contextul ciclonului Boris

Ciclonul Boris nu ocolește R. Moldova: în capitală mai mulți copaci au fost doborâți la pământ. Anumite străzi ar putea fi închise, iar transportul public, suspendat temporar