Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Donald Trump și Kamala Harris…

Donald Trump și Kamala Harris ies la dezbateri, pe fondul protestelor palestiniene

Foto: Getty Images

Kamala Harris și Donald Trump se vor întâlni, pentru prima dată în persoană, într-o dezbatere televizată, marți seara, 10 septembrie, în Philadelphia. Dezbaterea va dura 90 de minute si va fi găzduită de ABS News, potrivit Reuters.

În același timp, presa internațională scrie că poliția se pregătește pentru proteste, grupurile pro-palestiniene fiind furioase pe sprijinul continuu al Kamalei Harris pentru Israel.

Reuters scrie că au fost ridicate mai multe baricade în jurul Centrului Național al Constituției, locul unde va avea loc dezbaterea, fiind interzis accesul în zona istorică care include Clopotul Libertății și Sala Independenței.

În urma dezbaterii „nereușite” a președintelui Joe Biden împotriva lui Trump, care a avut loc în iunie, acesta s-a retras din cursa electorală, „punând capăt cariei sale politice”, în urma sugestiilor din partea democraților de „a-i permite” Kamalei Harris să candideze, scrie Reuters.

Ulterior, Kamala Harris a stârnit „un nou entuziasm” în partid, însă sondajele de opinie sugerează că urmează o cursă strânsă cu Trump.

Cu 19 voturi electorale, Pennsylvania este statul din partea căruia se așteaptă decizia alegerilor, iar majoritatea experților prezic „că oricine va câștiga Pennsylvania, va câștiga Casa Albă”, scrie Reuters.

Regulile dezbaterilor

– Cei doi moderatori aşezaţi vor fi singurii care vor pune întrebări.

– Marţi, 3 septembrie, a avut loc o tragere la sorţi virtuală pentru a stabili locul pe podium şi ordinea declaraţiilor finale; fostul preşedinte Donald Trump a câştigat tragerea la sorţi şi a ales să aleagă ordinea declaraţiilor. Fostul preşedinte va oferi declaraţia de încheiere, iar vicepreşedintele Harris a selectat poziţia podiumului pe ecran (stânga scenei).

– Candidaţii vor fi prezentaţi de moderatori.

– Candidaţii intră, în momentul prezentării, din părţi opuse ale scenei; partidul în exerciţiu va fi prezentat primul.

– Nu există declaraţii introductive; declaraţiile finale vor dura două minute pentru fiecare candidat.

– Candidaţii vor sta în spatele unui prezidiu pe durata dezbaterii.

– Recuzita sau notiţele scrise în prealabil nu sunt permise pe scenă.

– Niciun subiect sau întrebare nu va fi împărtăşit în prealabil cu campaniile sau candidaţii.

– Candidaţii vor primi un pix, un bloc de hârtie şi o sticlă cu apă.

– Candidaţii vor avea la dispoziţie două minute pentru răspunsuri la întrebări, două minute pentru replici şi un minut suplimentar pentru întrebări suplimentare, clarificări sau răspunsuri.

– Microfoanele candidaţilor vor fi active doar pentru candidatul căruia îi vine rândul să vorbească şi vor fi închise atunci când timpul aparţine celuilalt candidat.

– Candidaţilor nu li se va permite să îşi pună întrebări unii altora.

– Personalul de campanie nu poate interacţiona cu candidaţii în timpul pauzelor publicitare.

– Moderatorii vor încerca să pună în aplicare acordurile de timp şi să asigure o discuţie civilizată.

– Nu va exista public în sală.