Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Donald Trump – președintele SUA.…

Donald Trump – președintele SUA. Ce se va întâmpla cu R. Moldova? Dar cu războiul din Ucraina? Opinii ale experților

Sursă: Getty Images

Donald Trump jr este noul vechi președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a obținut cele mai multe voturi în urma scrutinului care s-a finalizat marți, 5 noiembrie, devenit astfel al 47-lea președinte al țării considerate cea mai puternică de pe glob. 

Candidații și susținătorii lor au descris aceste alegeri ca fiind cele mai importante din viața lor, cu democrația și modul de viață american în joc. Ce ar putea însemna pentru R. Moldova și pentru Ucraina victoria lui Donald Trump?

Expertul în Securitate și Cooperare Nordică, vicepreședinte al ESGA România, Cristian Gabriel Done menționează că pentru interesele R. Moldova și al regiunii noastre, această victorie a lui Donald Trump va însemna o provocare, „deoarece este posibil să fim puși în postura de a ne regândi strategiile de securitate și dezvoltare”, consideră expertul. 

„Realegerea lui Donald Trump ne impune să ne concepem diplomația națională în alți termeni”

„Dar, să nu uităm că R. Moldova și celelalte state foste sovietice nu și-ar fi putut recăpăta independența dacă dialogul dintre marile puteri nu ar fi existat. Realegerea lui Donald Trump ne impune să ne concepem diplomația națională în alți termeni și mă refer la capacitatea noastră de a influența agenda internațională. În mod clar va trebui să învățăm că este nevoie de strategii proactive pentru a influența deciziile politice și economice în favoarea noastră, iar aceasta implică relații diplomatice, comunicare strategică și implicarea unor actori-cheie pentru a modela politica externă americană în următorii patru ani în favoarea noastră”, consideră expertul.

În privința Ucrainei, analistul menționează că „în mod clar, vom asista la o schimbare în abordarea față de conflictul din Ucraina, dar nu mă aștept la una dramatică. Având o viziune orientată spre reducerea implicării directe a SUA în conflicte externe și spre promovarea negocierilor bilaterale, este de așteptat ca președintele Trump să încurajeze soluții diplomatice și să reevalueze nivelul de sprijin militar și financiar oferit Kievului. Mă aștept ca sprijinul SUA pentru Ucraina să continue, dar în alte condiții, cu un accent pe beneficiile economice pentru America. Având în vedere importanța economiei de război, Trump ar putea susține livrarea de armament și asistență militară, dar cu termenii revizuiți astfel încât să favorizeze industria de apărare americană și să sublinieze reciprocitatea în relațiile internaționale. Nu aș spune acum că Republicanii și Președintele Trump vor preda Ucraina în mâinile lui Putin pentru că asta ar face SUA să-și piardă poziția de lider al lumii libere”, a specificat Cristian Gabriel Done

„Rămâne însă de văzut cum va arată această pace”

Mihaela Sirițanu, expertă în relații internaționale, susține că Donald Trump a declarat de mai multe ori că la al doilea mandat va face tot posibilul pentru a încheia războiul din Ucraina. În repetate rânduri a susținut că națiunile europene bogate, cum ar fi Germania, ar trebui să apere Ucraina fără asistența SUA, că resursele SUA sunt limitate, dar pe de altă parte „Trump se opune trimiterii mai multor ajutoare militare ale SUA către Ucraina și intervenției străine americane în general și a susținut că Kievul ar trebui să urmărească pacea cu Moscova, chiar dacă asta înseamnă cedarea unui teritoriu”, amintește Sirițanu. 

„Rămâne însă de văzut cum va arată această pace, pentru că Trump trebuie să acționeze în acord cu voință congresului American, dar si a aliaților Europeni. Cert este că susținerea Ucrainei în război ar duce la un acord de pace negociat mai mult în favoarea Ucrainei, pe când încetarea ajutorului ar duce la un acord de pace negociat în favoarea Rusiei, unde Ucraina, și chiar Moldova ar continua să fie în sfera de influența rusească – lucru care ar derania accederea la UE. Mai mult decât atât, orice tensiuni între UE și SUA create în interiorul NATO sau în urma acordurilor comerciale, ar pune UE în situația de a prioritiza consolidarea internă în defavoarea extinderii estice”, menționează experta. 

Reacții ale liderilor din întreaga lume după victoria lui Trump

Donald Trump a câștigat alegerile din SUA după ce a învins-o pe Kamala Harris. Deși miercuri, 6 noiembrie, nu erau încă rezultate finale, Trump a fost felicitat de majoritatea liderilor importanți ai lumii. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, l-a felicitat pe Donald Trump pentru obținerea unui nou mandat de președinte al SUA și speră ca parteneriatul transatlantic să continue. „Îl felicit călduros pe Donald J. Trump pentru alegerea sa ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu președintele Trump pentru a promova o agendă transatlantică puternică. Uniunea Europeană și Statele Unite sunt mai mult decât simpli aliați. Suntem legați de un adevărat parteneriat între popoarele noastre, care unește 800 de milioane de cetățeni. Această legătură este profundă, având rădăcini în istoria noastră comună, în angajamentul nostru față de libertate și democrație și în obiectivele comune de securitate și oportunități pentru toți. Haideți să lucrăm împreună la un parteneriat transatlantic care să continue să aducă beneficii cetățenilor noștri. Milioane de locuri de muncă și miliarde de euro în comerț și investiții de o parte și de alta a Atlanticului depind de dinamismul și stabilitatea relației noastre economice”, a declarat Ursula von der Leyen.

Și noul șef al NATO l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale. „Tocmai l-am felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa ca președinte al Statelor Unite. Conducerea sa va fi din nou esențială pentru a menține Alianța noastră puternică. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin forță prin NATO”, a declarat Mark Rutte.

Kremlinul a declarat miercuri că președintele rus Vladimir Putin nu are niciun plan de a-l felicita pe Donald Trump, care a revendicat victoria în alegerile din SUA, adăugând că Trump va fi judecat după „acțiunile” sale, potrivit AFP. „Nu știu nimic despre niciun plan al președintelui (rus) de a-l felicita pe Trump pentru alegeri. Să nu uităm că vorbim despre o țară ostilă care este implicată direct și indirect într-un război împotriva statului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, asigurând că Moscova îl va judeca pe Donald Trump „pe fapte concrete”.

Cine este Donald Trump

Donald Trump este un om de afaceri și politician american în vârstă de 78 de ani, iar acesta a fost cel de-al 45-lea președinte a Statelor Unite între 2017-2021. În mandatul său precedent s-a remarcat prin numeroase controverse, cum ar fi politica în materie de migrație, deciziile sale din politica externă, precum retragerea din Acordul de la Paris sau tensiunile comerciale cu China.  

Fostul președinte republican afirma în campania sa electorală, printre altele, că va „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu își îndeplinește obligațiile financiare față de Alianță, în loc să apere statele membre „restante”. A nuanțat oarecum, mai apoi, această declarație, dar a vorbit și despre părăsirea NATO de către Statele Unite, în cazul în care ceilalți membri nu își măresc cheltuielile pentru apărare. Trump anunța că se angajează să pună capăt războiului din Ucraina înainte de o posibilă învestire, în ianuarie 2025, în caz că va fi ales președinte. Nu a oferit nicio informație specifică despre cum va atinge acest obiectiv. „Nu vă pot oferi aceste planuri pentru că, dacă vi le dau, nu le voi putea folosi, nu vor mai funcționa”, a spus Trump într-un interviu, în septembrie 2024, scrie Deutsche Welle.

Felicitări din partea președintei Sandu. Și Zelenski a venit cu un mesaj

Maia Sandu, președinta R. Moldova, l-a felicitat miercuri, 6 noiembrie, pe republicanul Donald Trump după ce rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din SUA îl arată învingător în cursa pentru Casa Albă. Șefa statului a subliniat, într-o postare pe platforma X, fost Twitter, relațiile de prietenie dintre SUA și R. Moldova. „Felicitări, domnule președinte, Donald Trump, pentru victoria dumneavoastră în alegeri. R. Moldova prețuiește relația sa cu Statele Unite, partenerul nostru strategic, și așteaptă cu nerăbdare să aprofundeze cooperarea noastră pentru un viitor mai prosper și sigur pentru poporul nostru”, a spus Maia Sandu.

Și președintele Ucrainei a venit cu un prim mesaj, după victoria lui Trump. „Îmi amintesc de marea noastră întâlnire cu președintele Trump în septembrie, când am discutat în detaliu despre parteneriatul strategic Ucraina-SUA, Planul Victoriei și modalitățile de a pune capăt agresiunii ruse împotriva Ucrainei.  Apreciez angajamentul președintelui Trump față de abordarea „pace prin forță” în problemele globale. Acesta este exact principiul care poate aduce practic pacea justă în Ucraina mai aproape. Am speranța că îl vom pune în aplicare împreună”, a spus Zelenski în mesajul său de felicitare. El a mai afirmat că așteaptă cu nerăbdare o eră a Statelor Unite ale Americii puternice, sub conducerea decisivă a președintelui Trump. „Ne bazăm pe sprijinul bipartizan puternic și continuu pentru Ucraina în Statele Unite”, a mai scris președintele ucrainean. Șeful statului ucrainean a afirmat și că așteaptă cu nerăbdare să îl felicite personal pe Trump și să discute despre moduri de consolidare a parteneriatului strategic al Statelor Unite cu țara sa.