Donald Trump a declarat un război comercial lumii, după ce a impus taxe vamale la nivel mondial. Răspunsul UE

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, 2 aprilie, că impune taxe vamale pentru toate statele lumii, cu o „taxă vamală de bază minimă” de 10%, începând din 5 aprilie. Totuși, pentru unele state, taxele vamale vor fi mai mari și vor intra în vigoare pe 9 aprilie. De exemplu, pentru UE taxele vamale vor fi de 20%. În plus, Trump a anunțat taxe vamale de 25% pentru toate automobilele produse în afara SUA.
Uniunea Europeană se pregătește să riposteze, vizând în special giganții tech americani. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a ținut un discurs, joi, ca răspuns la anunțul lui Donald Trump privind taxele vamale, scrie ecocomedia.ro.
Donald Trump și-a început discursul spunând că ziua de 2 aprilie va fi mereu amintită precum ziua în care industria americană a renăscut și ca „ziua în care am făcut America bogată din nou”.
Prin ordinul său executiv, Trump a impus un tarif „de retorsiune” de 34 % împotriva Chinei, 20 % împotriva Uniunii Europene, 24 % împotriva Japoniei și 26 % împotriva Indiei.
Cu toate acestea, toate acestea s-ar putea schimba chiar mâine, așa cum s-a întâmplat de multe ori cu deciziile tarifare anterioare ale lui Trump. El a declarat că este gata să negocieze, iar dacă cuiva nu îi plac noile taxe, „anulați-le pe ale voastre și vom vedea”.
Pentru a impune tarife prin decret, ocolind Congresul, Trump a extins definiția amenințărilor la adresa securității naționale pentru a include deficitul comercial al SUA. Pe această bază, el a declarat stare de urgență, ceea ce îi conferă puterea de a impune taxe fără a ține cont de legislatori.
Trump crede că barierele comerciale îi vor forța pe prietenii și dușmanii săi să îi facă concesii monetare și teritoriale. Economiștii avertizează că acum va fi mai greu pentru toată lumea să trăiască, inclusiv pentru americani, care vor plăti taxa de import impusă de Trump, potrivit BBC.
Acțiunile scad după ce președintele american Donald Trump a anunțat că impune taxe vamale de amploare la nivel mondial. ETF-urile legate de principalii indici bursieri americani au scăzut puternic după anunțul președintelui american.
Reacția Ursulei Von der Leyen
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a răspuns taxelor vamale anunțate de președintele american Donald Trump, spunând că UE finalizează deja un pachet de contramăsuri la taxele pe oțel și că vor urma noi retalieri la taxele vamale reciproce anunțate acum, dacă negocierile cu SUA eșuează, notează ecocomedia.ro.
Președinta Comisiei a declarat că regretă adânc anunțul președintelui Donald Trump de taxe vamale universale pentru întreaga lume, inclusiv UE, spunând că „este o lovitură majoră pentru economia mondială”.
Ea a subliniat consecințele ale acestor măsuri.
„Economia globală va suferi masiv, incertitudina va spirala și va declanșa creșterea protecționismului suplimentare, consecințele vor fi cumplite pentru milioane de oameni din jurul lumii, dar și pentru cele mai vulnerabile țări, care acum sunt subiectul unora dintre cele mai mari taxe vamale americane. Este opusul a ce doream să obținem.
Taxele vamale vor răni consumatorii din lume. Vor fi resimțite imediat. Milioane de cetățeni vor plăti alimente mai scumpe, medicamentele vor costa mai mult, la fel și transportul. Inflația se va duce în sus. Iar asta rănește în mod special cei mai vulnerabili cetățeni. Toate afacerile, mari sau mici, vor suferi din prima zi, de la incertitudine mai mare, la perturbări ale lanțurilor de aprovizionare, la birocrație în plus. Costul de a face afaceri cu SUA va crește drastic. Și nu pare a fi ordine în dezordine, nicio cale clară prin complexitatea și haosul care sunt create, în contextul în care toți partenerii comerciali ai SUA sunt loviți”, a declarat președinta Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a afirmat că este de acord cu președintele Trump că alții beneficiază de avantaje incorente din problemele actuale ale comerțului mondiale, dar spune că este pregătită să susțină orice eforturi pentru a face ca sistemul comercial global să fie potrivit pentru realitățile economiei globale.