Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Doi scriitori din R. Moldova…

Doi scriitori din R. Moldova au ajuns în finala Premiului Literar al Europei Centrale: Tatiana Țîbuleac și Oleg Serebrian

Foto: Biroul Relații cu diaspora/ Oleg Serebrean & Tatiana Tîbuleac

Scriitorii din R. Moldova Tatiana Tîbuleac și Oleg Serebrean se află printre cei șapte finaliști ai Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS 2024, organizat la Wroclaw, Polonia. Potrivit organizatorilor, câștigătorul finalei va fi anunțat pe 19 octombrie, la Gala ANGELUS.

Din cele 120 de cărți calificate pentru premiu, juriul condus de scriitorul Martin Pollack a selectat pentru finală „Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac și „Pe contrasens” de Oleg Serebrian, alături de alți 5 finaliști:

1. Monika Helfer, „Hałastra”, trad. Arkadiusz Żychliński, Editura Filtry I Austria

2. Andrei Kurkov, „Albinele cenușii”, trad. Magdalena Hornung, Editura Literară Noir sur Blanc și Ucraina

3. Małgorzata Lebda, „Lacom”, Institutul de Publicare Socială Znak I Polonia

4. Tomasz Różycki, „Hoții de bulbi”, Wydawnictwo Czarne i Polska

5. Oleg Serebrian, „Pe contrasens”, trad. Editura Radosława Janowska-Lascar, Amaltea și Moldova

6. Tatiana Țîbuleac, „Grădina de sticlă”, trad. Kazimierz Jurczak, Książkowe Klimaty / Oficyna Literacka Noir sur Blanc I Moldova/Romania

7. Benedek Totth, „Dead Man’s Run”, trad. Elżbieta Sobolewska, Biuro Literackie I Ungaria

Traducerile poloneze au fost publicate cu sprijinul Programului Translation and Publication Support, derulat de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții.

Premiul Literar ANGELUS este cea mai importantă distincție în domeniul creației de proză, pentru un volum tradus în limba polonă.

Premiul este acordat anual scriitorilor din Europa Centrală, care abordează în operele lor teme de cea mai mare relevanță pentru viața contemporană, îndeamnă la reflecție, aprofundează cunoașterea altor culturi.

Nominalizările pentru Angelus 2024 au fost decise de un juriu prezidat de Martin Pollack, scriitor și traducător austriac de literatură poloneză, câștigător al Angelus în 2007.

Alături de el, juriul este format din: Wojciech Browarny (cercetător literar, profesor la Universitatea din Wrocław), Kinga Dunin (sociolog, publicist, critic literar), Michał Nogaś (jurnalist specializat în literatură, director adjunct al Radio Three), Mykola Riabczuk (critic literar și eseist ucrainean), Justyna Sobolewska (critic literar, jurnalist al săptămânalului „Polityka”) și Andrzej Zawada (critic literar și istoric, profesor emerit al Universității din Wrocław).

Câștigătorul Angelus 2024 va primi 150 de mii PLN (aproximativ 35 mii de euro); premiul de 40 000 PLN (aproximativ 9 300 de euro) va merge la autorul celei mai bune traduceri, iar autorii ultimelor 7 cărți nominalizate pot conta pe premii financiare în valoare de 5 000 PLN (aproximativ 1000 de euro). 

Fondul de premii Angelus este completat de Premiul Natalia Gorbanevska – comemorarea primei președinte a juriului Angelus.

Anul acesta, votul va avea loc online, pe site-ul www.angelus.com.pl în perioada 1-18 octombrie. Publicul va decide care dintre cele 7 cărți nominalizate va fi câștigătoare.

Tatiana Țîbuleac este absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM.

Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux.

Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Debut editorial cu Fabule moderne, Editura Urma Ta, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura Libris Editorial, Brașov, 2016.

Cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, Editura Cartier, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018).

Romanele Tatianei Țîbuleac au fost traduse în franceză, spaniolă, norvegiană, germană, slovenă, galiciană și poloneză. Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut în 2018 la Editura Cartier, a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019). Tradus în franceză, spaniolă, bulgară, slovenă, poloneză, greacă, croată și albaneză.

Oleg Serebrian este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Insti­tutului European din Nisa (1993).

A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edinburgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice. În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și din SUA.

În 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO; din 2015 până în 2022 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, iar din 2022 până în prezent este Director al Institutului Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015).

În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, iar în 2019 a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru romanul Woldemar (Ed. Cartier, 2018).