Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Doi morți, în urma ploilor…

Doi morți, în urma ploilor torențiale aduse de ciclonul Boris, în zona Moldovei din România. Apa ajunge la 1,7 metri. Oamenii sunt evacuați cu bărci

Foto simbol/Sursă: Libertatea

Ciclonul Boris a făcut primele victime în România. O viitură de proporții a lovit județul Galați. Doi oameni au murit, iar alți 60 au fost evacuați din case. Apa a depășit un 1,7 înălțime. Sunt așteptate ploi torențiale, temperaturi în scădere cu peste 10 grade Celsius și chiar zăpadă la munte. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că cea mai gravă situație este în localitatea Pechea, unde 90 de oameni au fost evacuați, scrie Digi24.

Potrivit Digi24, cea mai gravă situație a fost înregistrată în zona de est a județului Galați, în special la granița dintre județele Galați și Vaslui. Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați, totodată, Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a spus că 60 de oameni au fost evacuați.

Sunt afectați circa 500 de oameni din patru localități. Ionașcu a făcut apel la localnici să se adăpostească la mansarde sau pe acoperișuri, deoarece în unele locuri apa ajunge la 1,7 metri.

Oficialul ISU a adăugat că intervin și pompieri din mai multe județe, cu bărcile, pentru a-i evacua pe oameni.

Afectate de ploile din cursul nopții au fost și marile orașe din zona Moldovei. În Bacău, imaginile filmate de localnici arată mașini rămase blocate pe bulevardele din oraș, inundate de cantitățile mari de ploaie căzute într-un interval scurt de timp. Sistemul de canalizare nu a mai făcut față.

Digi24 relatează că vremea rea a făcut pagube și în Pitești. O ploaie torențială a inundat mai multe străzi din oraș, iar vântul puternic a doborât copaci.

Pompierii au făcut cu greu față cererilor de ajutor pentru evacuarea apei de pe străzi și din curți, dar și pentru îndepărtarea arborilor căzuți pe mașini, șosele și trotuare, potrivit Digi24.

În Banat și Crișana, termometrele nu vor indica mai mult de 10 grade Celsius. Deja există diferențe semnificative de temperatură între vestul și estul țării. În Arad, Timișoara, zone din Caraș-Severin se înregistrează 8-9 grade Celsius. Iar la polul opus, în est, pe litoral, sunt 24 de grade Celsius – o diferență de 15 grade Celsius.

Ulterior, 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor.

Dimineață a fost emis din nou cod roșu de ploi pentru județele Galați și Vaslui, valabil până la ora 10.00, potrivit Digi24.

În R. Moldova Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică pentru întreg teritoriul țării

Avertizarea meteorologică va fi valabilă din dimineața zilei de sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 03:00, până duminică, la ora 06:00.

În acel interval, pentru zonele cu cod galben, se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale (cantități de apă de 15-49 l/m2), izolat foarte puternice (Cod portocaliu: 50-60 l/m2). Totodată, se vor semnala intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

Consecințe posibile:

  • Ploile intense pot afecta activitățile socio-economice.
  • Risc de inundații în zonele vulnerabile.
  • Dificultăți în circulația rutieră.
  • Condițiile meteorologice pot cauza daune materiale și victime omenești”, notează SHS.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu avertizări pentru populație în vederea evitării situațiilor de risc sau pierderi de vieți omenești.

În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.