Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi judecători, numiți în funcție…

Doi judecători, numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Decretul semnat de șefa statului, în Monitorul Oficial

Sursa foto: Colaj ZdG

Valeriu Hudoba și Larisa Lavric au fost numiți în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Un decret în acest sens a fost semnat pe 3 iulie de președinta Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Anterior, șefa statului a respins numirea magistraților până la atingerea plafonului de vârstă, inclusiv din motivul unor sancțiuni disciplinare. Potrivit legislației, preşedintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidaturile propuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar în cazul unor propuneri repetate, șeful statului este obligat să semneze demersurile.

Sursa: Monitorul Oficial al R. Moldova

Larisa Lavric este magistrată la Judecătoria Chișinău din martie 2017. În 11 decembrie 1996 a activat în calitate de grefieră la Judecătoria Botanica, iar în iunie 1999 a fost transferată în funcţia de secretară în Cancelaria Judecătoriei Botanica, conform magistrat.md.

Anul trecut, Larisa Lavric a obținut venituri salariale brute în valoare de 293 551 de lei, adică peste 24 mii de lei lunar, dar și 75 000 de euro din vânzarea unui bun imobil, conform ultimei declarații de avere și interese personale a magistratei.

Valeriu Hudoba este judecător la Judecătoria Comrat din anul 2016. Magistratul a fost vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită, însă ulterior cauza a fost clasată „din motiv că faptul nu a întrunit elementele infracțiunii”.

„(…) La sfârșitul anului 2021, în privința mea au fost efectuate câteva controale de către instituțiile specializate. În rezultatul acestora s-a constatat că nu există nicio diferență între bunurile familiei mele. Mai mult ca atât, ARBI a constatat în cadrul verificărilor că veniturile familiei sunt mai multe decât cheltuielile și veniturile cumulate (…)”, a spus anterior judecătorul la o ședință CSM.

În 2023 Valeriu Hudoba a ridicat un salariu de 292 257 de lei din funcția de magistrat la Judecătoria Comrat, adică peste 24 mii de lei lunar, conform declarației sale de avere și interese personale.

La începutul lunii mai, CSM au decis în cadrul unei ședințe că vor propune șefei statului numirea celor doi judecători până la atingerea plafonului de vârstă.