Ziarul de Gardă a câștigat procesul de judecată cu Fiodor Ghelici, controversatul activist civic, nemulțumit că am scris despre donațiile colectate de membrii asociației sale care NU ajungeau la destinație
Redacția Ziarului de Gardă a câștigat procesul de judecată cu Fiodor Ghelici, vizat într-o anchetă jurnalistică a ZdG. După ce controversatul activist civic a atacat redacția în judecată drept reacție la publicarea anchetei despre voluntarii Asociației „Moldova Mea” condusă de el, în care demonstram că banii colectați de aceștia pentru familii nevoiașe nu ajung la destinație, iar o parte din sume sunt ascunse în buzunarul celor care îi colectează, la 4 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a emis o încheiere prin care cererea lui Ghelici a fost scoasă de pe rolul instanței. Ulterior, liderul Asociației „Moldova Mea” nu a contestat încheierea instanței.
La 4 iunie 2021, a avut loc prima ședință de judecată în dosarul dintre ZdG și Asociația „Moldova Mea”, condusă de Ghelici. Controversatul activist civic nu s-a prezentat însă la ședință din motive necunoscute instanței. Respectiv, în contextul absenței nemotivate, la solicitarea avocatei Cristina Durnea din cadrul departamentului juridic al Centrului pentru Jurnalism Independent, care a reprezentat în instanță interesele ZdG, instanța de judecată a scos cererea lui Ghelici de pe rol. Ulterior, liderul Asociației „Moldova Mea” nu a contestat în instanța ierarhic superioară încheierea primei instanțe și nu a adresat o nouă cerere de chemare în judecată.
În toamna anului 2020, Fiodor Ghelici, supărat pe ZdG pentru publicarea anchetei care vizează activitatea sa și a asociației pe care o conduce, a atacat redacția în judecată.
În cererea de chemare în judecată, Ghelici cerea „dezmințirea informației false, acordarea dreptului la replică în termen de cinci zile”, asta deși ZdG a publicat răspunsurile liderului Asociației în anchetă. Totodată, acesta solicita un prejudiciu moral adus asociației și liderului ei în mărime de 5 mii de lei.
Din întregul material publicat care vizează activitatea Asociației pe care o conduce și a voluntarilor care colectează bani, Fiodor Ghelici solicita dezmințirea a doar două fraze care vizează cele 13 conturi bancare, și 11 unități de transport anunțate în căutare.
„În 2019, în cadrul unui litigiu, instanța de judecată i-a aplicat lui Fiodor Ghelici sechestre pe mijloacele financiare de pe conturile pe care acesta le deținea în 13 bănci (!). Totodată, în hotărârea instanței din 12 iulie 2019 se arată că s-a depistat că Ghelici „deține în proprietate 11 mijloace de transport care au fost anunțate în căutare, dar care până în prezent nu au fost depistate”, este textul dezmințirii din cererea prealabilă a asociației „Moldova Mea”, despre care se menționează că ar fi niște defăimări nesusținute factologic, care în consecință lezează onoarea și demnitatea profesională a asociației și a președintelui acesteia.
Informația pe care Ghelici cerea să fie dezmințită a fost preluată de ZdG dintr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, din 16 iulie 2019, emisă în cadrul unui litigiu cu privire la determinarea cotelor-părți ideale dintr-un bunul imobil, în care acesta are calitate de pârât.
După o verificare repetată, am constat că în hotărârea instanței sunt indicate 12 conturi bancare pe care le deține Fiodor Ghelici și nu 13 conturi, după cum am indicat în anchetă. ZdG regretă eroarea comisă, însă aceasta nu a prejudiciat în niciun fel activitatea lui Ghelici și a asociației pe care acesta o conduce.
În cererea sa de chemare în judecată, liderul Asociației nu spunea nimic despre familiile nevoiașe pentru care voluntarii asociației colectează bani care nu ajung la ele și nici despre banii pe care îi primesc voluntarii pentru activitatea lor, informații dezvăluite de ZdG și contestate, inițial, de Fiodor Ghelici.
În luna august 2020, Ziarul de Gardă a publicat o anchetă despre activitatea Asociației „Moldova Mea”, condusă Fiodor Ghelici. În cadrul investigației, am reușit să demonstrăm că banii colectați de voluntarii asociații pentru 21 de familii nevoiașe, ale căror copii au grad de dizabilitate, nu ajung, de fapt, la aceste familii. O parte din sumele colectate rămân în buzunarul celor care le colectează, iar cealaltă parte ajunge la Fiodor Ghelici, care susținea că le împarte altor familii nevoiașe. Ghelici nu ne-a prezentat însă date contabile care să demonstreze transpatența acțiunilor sale.