ZdG câștigă definitiv litigiul cu liderul Pro Team, vizat în ancheta „Piramida promisiunilor false”
Ziarul de Gardă a câștigat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) litigiul cu liderul piramidei Pro Team, Alexei Ghiba, vizat în ancheta „Piramida promisiunilor false”, în care relatam despre modul în care mai multe persoane au pierdut mii de euro și acuzau companiile lui Ghiba de escrocherie și crearea unei piramide financiare.
Instanța a respins, pe 5 februarie, cererea de recurs depusă de apărătorul lui Ghiba, care a solicitat dezmințirea informațiilor, prezentarea scuzelor publice și repararea prejudiciului moral. Încheierea CSJ „nu se supune niciunei căi de atac”.
„(…) Soluţia instanţei de apel este legală şi întemeiată, şi nu contravine prevederilor art. 6 § 1 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. Având în vedere faptul că încheierea din 16 iulie 2024 a Curţii de Apel Chişinău a fost emisă în concordanţă cu normele de drept procedural, iar argumentele invocate în recurs sunt lipsite de substanţă, Completul de judecată al Curţii Supreme de Justiţie concluzionează de a respinge recursul şi a menţine încheierea recurată”, menționează magistrații CSJ în hotărâre.
În iunie 2022, Judecătoria Chișinău a scos de pe rol cererea de chemare în judecată depusă împotriva ZdG. Alexei Ghiba, fondatorul unor companii vizate în ancheta „Piramida promisiunilor false”, în care relatam despre modul în care mai multe persoane au pierdut mii de euro și acuzau companiile lui Ghiba de escrocherie și crearea unei piramide financiare, a acționat ZdG în judecată în luna februarie 2022.
Ulterior, dosarul a fost transmis pentru rejudecare la Judecătoria Chișinău. Pe 14 decembrie 2023, prima instanță a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de apărătorii lui Ghiba. Nefiind de acord cu soluția primei instanțe, pe 29 ianuarie 2024, Ghiba a declarat apel nemotivat împotriva hotărârii din 14 decembrie 2023 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, solicitând admiterea cererii de apel, casarea hotărârii instanței de fond și emiterea unei noi hotărâri de admitere cererii de chemare în judecată.
Pe 16 iulie 2024, Curtea de Apel Chișinău a restituit cererea de apel depusă de avocatul lui Alexei Ghiba, pe motiv că apelul a fost depus în afara termenului legal, iar apelantul nu a solicitat repunerea în termen.
Proiectul Pro Team, destructurat de PCCOCS
Pe 29 martie 2022, PCCOCS a publicat un comunicat în care a anunțat destructurarea proiectului Pro Team, după o investigație a procurorilor PCCOCS, în colaborare cu Direcția Generală Urmărire Penală și Inspectoratului Național de Investigații.
„Perchezițiile la care au fost supuși organizatorul grupului și un membru activ al acestuia au rezultat în ridicarea dispozitivelor, în care erau descărcate aplicațiile în cauză și înscrisuri de ciornă, care urmează a fi examinate. Examinarea acestora urmează să fie coroborată cu alte date, după ce anterior au fost date în vileag etapele de racolare a persoanelor și transmiterea mijloacelor bănești,” se arată în comunicatul publicat de PCCOCS.
Două persoane, printre care liderul Pro Team, Alexei Ghiba, au fost audiate în calitate de bănuiți. Aceștia figurau în două cauze penale: art. 190 alin.(5) (escrocherie) și art. 2411 (practicare ilegală a activității financiare).
Ulterior, Alexei Ghiba a fost achitat pe capătul de învinuire în săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 241/1 al.(1) Cod penal – practicarea ilegală a activităţii financiare, pe motiv că „fapta inculpatului nu întrunea elementele infracțiunii”.
Cum funcționa afacerea Pro Team?
Activitatea Pro Team era construită în jurul fenomenului cashback, adică procesul prin care, din suma cheltuită într-un magazin online sau offline, cumpărătorului îi este rambursat un anumit procent. Din momentul în care deveneați membru al companiei, primeați accesul la o platformă, numită Switips, unde puteați face cumpărături online și să beneficiați de un cashback, în mediu, de patru la sută. În același timp, aveați posibilitatea de a negocia cu diferite magazine, care ar putea deveni, în viitor, parteneri ai platformei.
Doar că intrarea în comunitatea Pro Team costa … și costa scump. La început, noul membru era pus în fața unei alegeri. Mai exact, pentru a-și continua activitatea și pentru a putea genera venituri, acesta trebuia să procure o licență. Așa-numitele licențe erau de cinci tipuri: prima valora 60 de euro, a doua – 230, a treia – 600, a patra – 1000 și a cincea – 1500 de euro. Apoi, pentru a-și rambursa investițiile, noul membru al Pro Team trebuia să racoleze noi persoane, care, la rândul lor, trebuiau să cumpere licențe, iar din prețul lor, un procent anume era încasat de el. Afacerea își are originile din Rusia, iar platforma Swittips, în jurul căreia era construit proiectul Pro Team, este clasificată de Banca Centrală a Rusiei ca fiind o „posibilă piramidă financiară”.