Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un judecător, vizat anterior…

DOC Un judecător, vizat anterior în dosarul „Laundromat”, va primi jumătate de milion de lei din contul statului în calitate de prejudiciu moral

Magistratul Judecătoriei Chișinău, Serghei Lebediuc, vizat anterior în dosarul „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de spălare de bani din istorie, va primi din contul statului 500 mii de lei drept prejudiciu moral, „cauzat prin tragere ilegală la răspundere penală și aplicarea măsurilor preventive privative de libertate”. Hotărârea a fost pronunțată marți, 21 mai, de către magistratul Judecătoriei Chișinău, Eduard Galușceac.

„(…) Se încasează din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției, în beneficiul lui (Serghei Lebediuc, n.red.), suma de 500 000 de lei cu titlu de prejudiciu moral, cauzat prin tragere ilegală la răspundere penală și aplicarea măsurilor preventive privative de libertate în temeiul art. 42 alin. (5), 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal. În rest, acțiunea se respinge ca neîntemeiată (…)”, se spune în hotărârea instanței.

Reprezentanții Ministerului Justiției (MJ) au declarat pentru Ziarul de Gardă că decizia va fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

În octombrie 2020, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”, printre care Serghei Lebediuc, au revenit, oficial, în funcții după ce au fost suspendați în legătură cu urmărirea penală. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat atunci cererile acestora de repunere în funcțiile pe care le-au deținut până în septembrie 2016, cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați. 

Astfel, judecătorul Serghei Lebediuc, care activa anterior la Judecătoria Militară, Serghei Popovici, judecător la Judecătoria Comrat, Iurie Hârbu, magistrat la Judecătoria Orhei, Serghei Gubenco, de la Curtea de Apel Comrat și Garri Bivol, de la Judecătoria Chișinău, toți vizați în „Spălătoria rusească”, au îmbrăcat, din nou, roba de magistrat, după o pauză de patru ani.

Judecătorii din „Laundromat”

Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de USD. Ei erau acuzați că au emis încheieri prin intermediul cărora în R. Moldova s-au spălat bani rusești. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea, Victor Orândaș a reușit să plece din R. Moldova. 

Dosarul penal pe numele judecătorilor a fost deschis abia la doi ani şi jumătate după ce Curtea Supremă de Justiție trimitea pe adresa Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție şi CSM o notă informativă privind implicarea mai multor magistrați din R. Moldova într-o schemă dubioasă de spălare de bani, fiind indicate numele magistraților şi dosarele în care aceștia ar fi acționat fraudulos. La 20 septembrie 2016, dată la care dosarul în privința celor 17 magistrați a fost făcut public, doar 7 dintre ei mai activau în sistemul judecătoresc. 

Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017. În acele dosare, ei sunt învinuiți de pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, tot în dosarul „Laundromat”.

În octombrie 2020, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” au revenit, oficial, în funcții, după ce, în septembrie 2020, procurorii anticorupție i-au scos de sub urmărire penală, într-un alt dosar în care erau învinuiți de complicitate la spălarea de bani, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracțiunii.

În aprilie 2024, ex-judecătorul Curții de Apel Chişinău, Ştefan Niţă, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii privind pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, pe cazul „Laundromat”. Acesta însă a fost liberat de răspunderea penală, întrucât termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală a intervenit cu mulți ani în urmă.

Tot în aprilie 2024, judecătorul Garri Bivol, care era învinuit de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii în dosarul „Laundromat”, a fost achitat.

Pe 15 mai 2024, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe, din 23 septembrie 2022, prin care ex-judecătorul Gheorghe Marchitan a fost recunoscut vinovat de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii. Totuși, acesta a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.