Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Un fost director de…

DOC Un fost director de filială a unei bănci, condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare, după ce și-a transferat pe contul său de card peste 882 de mii de lei. Numele acestuia și detalii din sentință

Sursa foto: Colaj ZdG

Un fost director al unei filiale a BC „Moldindconbank” SA a fost condamnat la 10 ani și șase luni de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și folosirea documentelor oficiale false. Sentința a fost pronunțată joi, 9 ianuarie 2025, de către Judecătoria Chișinău.

Conform sentinței, consultate de Ziarul de Gardă, inculpatul este Sergiu Stăvilă, ex-director al filialei nr. 16 a BC „Moldindconbank” SA din orașul Vatra.

De asemenea, inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă complementară obligatorie sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar bancar și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale pe un termen de cinci ani, conform unui comunicat al Judecătoriei Chișinău.

Totodată, instanța a dispus încasarea din contul inculpatului în beneficiul părții civile BC „Moldindconbank” SA a sumei de 882 296,47 de lei, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracțiune și suma de 1 649 332,39 de lei, cu titlu de venit ratat.

Cauza penală a fost expediată în instanța de judecată pe 1 aprilie 2024, fiind stabilite opt ședințe de judecată, în cadrul cărora cauza penală a fost examinată în procedură generală, în lipsa inculpatului.

„Persoana a fost deferită justiției pentru faptul că, activând în calitate de director al unei filiale a BC „Moldindconbank” SA, urmărind scopul folosirii documentelor oficiale false în vederea obținerii prin înșelăciune a bunurilor altei persoane, folosind situația de serviciu, a falsificat textul și semnătura unor acte bancare din numele altor persoane, precum și a efectuat transferul de mijloace bănești pe contul său de card în sumă totală de 882 296,47 de lei, obținând posibilitatea reală de a se folosi și dispune de suma însușită la propria dorință (…).

(…) Prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 09 ianuarie 2025, inculpatul a fost recunoscut vinovat în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin.(5) CP (redacția CP republicat în MO al R.M. nr. 72-74/195 din 14.04.2009), care continuă să fie incriminată de art. 190 alin.(6) CP (în redacția legii 136 din 06.06.2024 în vigoare la momentul emiterii sentinței) și i se aplică în baza acestei norme, o pedeapsă principală sub formă de închisoare, pe un termen de 10 (zece) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, precum și o pedeapsă complementară obligatorie sub formă de privare de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar bancar și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale pe un termen de 5 (cinci) ani.

Se mai recunoaște vinovat și de comiterea infracțiunii prevăzute la art. 361 alin.(1) din Codul penal și i se aplică în baza acestei norme, o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 1 (un) an, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip deschis.

Potrivit art. 84 alin.(1) din Codul penal, pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor stabilite în prezenta sentință se stabilește inculpatului o pedeapsa principală definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 10 (zece) ani 6 (șase) luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu calcularea termenului pedepsei din momentul reținerii efective a inculpatului, precum și o pedeapsă complementară obligatorie sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar bancar și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale pe un termen de 5 (cinci) ani”, precizează Judecătoria Chișinău.

Sentinţa poate fi atacată în ordine de apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile de la data pronunțării, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Buiucani).