Un fost angajat al Serviciului Vamal, constatat cu avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei, a depus o cerere de strămutare a cauzei în litigiul cu ANI. Decizia CSJ
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins cererea de strămutare a cauzei de contencios administrativ, de la Curtea de Apel Chișinău la o altă instanță egală în grad, depusă de fostul funcționar al Serviciului Vamal, Sergiu Ciuntu, în litigiul cu Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Acesta a fost identificat în august 2024 cu avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei.
Hotărârea CSJ a fost pronunțată pe 20 decembrie 2024 de către magistrații: Stela Procopciuc, Diana Stănilă și Ion Malanciuc.
Pe 10 decembrie 2024, Sergiu Ciuntu a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere prin care a solicitat strămutarea cauzei de la Curtea de la instanța de apel la o altă instanță de judecată egală în grad.
„În motivarea cererii s-a invocat că în cadrul Curții de Apel Chişinău activează un număr mic de judecători, din care considerent volumul de muncă a crescut considerabil, iar pe cale de consecință judecătorii stabilesc multe cauze în aceeași perioadă de timp examinând un număr exagerat de dosare, astfel fiind în imposibilitate obiectivă de a examina mult aspectual și complet dosarele aflat în gestiune.
A mai invocat că stabilirea de către completul de judecată a examinării mai multor cauze (câte 2-3-4 cauze) la aceeași oră şi la aceeași dată, limitează examinarea unei cauze la doar câteva minute, timp în care este imposibilă ascultarea participanților la proces, luarea cunoștinței cu înscrisurile şi cercetarea tuturor probelor și formularea argumentelor şi poziției de către fiecare participant”, se menționează în decizia CSJ.
La rândul lor, judecătorii CSJ au decis să respingă cererea lui Sergiu Ciuntu, calificând alegațiile acestuia drept „irelevante”.
„Completul de judecată apreciază critic argumentele lui Sergiu Ciuntu, cu referire la prevederile art. 43 alin. (2), lit. f) din Codul de procedură civilă, or, în prezent la Curtea de Apel Chișinău activează un număr suficient de judecători care ar permite funcționarea normală a instanței. Totuși, un număr redus de magistrați într-o instanță nu poate și nu trebuie a fi privit drept circumstanță care ar genera scăderea calității actului de justiție, alegațiile lui Sergiu Ciuntu, fiind irelevante.
În condițiile speței, nu se regăsesc circumstanțe excepționale, potrivit cărora Curtea de Apel Chișinău nu poate funcționa o perioadă îndelungată sau circumstanțe ce ar face imposibilă substituirea judecătorilor Curții de Apel Chișinău și formarea unui complet de judecată care să examineze prezenta cauză de contencios administrativ (…)”, argumentează CSJ.
Totodată, CSJ a decis să restituie cauza Curții de Apel Chișinău pentru examinare, în același complet de judecată.
ANI: avere nejustificată de pe jumătate de milion de lei
În august 2024, ANI anunța că a emis un act de constatare pe numele lui Sergiu Ciuntu. Fostul angajat al Serviciului Vamal fusese atunci constatat cu avere nejustificată în valoare 571 466 de lei pentru anul fiscal 2020.
Dacă actul ANI va rămâne în vigoare, persoana supusă controlului va fi decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani, cu excepția funcțiilor elective și va fi înscrisă în Registrul interdicțiilor.
Pe 29 august 2024, Ciuntu a contestat actul ANI în instanța de judecată.
Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, următoarea ședință în acest litigiu este programată pentru data de 20 februarie 2025.