Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Un angajat al Ambasadei…

DOC Un angajat al Ambasadei R. Moldova în Rusia îl acuză pe reprezentantul oficial al SIS la Moscova de „depășirea atribuțiilor de serviciu”. „Implementează diferite scheme ilegale în interesul financiar al unor persoane de la Moscova apropiate de Igor Ceaika și Igor Dodon”. Reacția SIS

Imagine simbol. Sursa: Arhivă

Victor Ionesii, administrator-șofer în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia, îl acuză pe reprezentantul oficial al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) la Moscova, Alexandru Pavliuc, consilier al misiunii diplomatice, de „depăşirea atribuțiilor de serviciu” și că acesta ar încălca „grav competențele sale funcționale prevăzute de lege”.

Acuzațiile se conțin într-o sesizare, semnată de Victor Ionesii, și expediată SIS-ului, președintei Maiei Sandu, prim-ministrului Dorin Recean, președintelui Parlamentului, Igor Grosu, Procuraturii Generale (PG), redacției noastre, dar și unui portal de știri.

În document se menționează că „Pavliuc colectează ilegal informații referitor la diplomații și funcționarii tehnici ai misiunii diplomatice, cu scop de a-i intimida, șantaja și a-i determina să realizeze diferite solicitări ilegale în interesul său”.

„Mai mult ca atât, de comun cu unele persoane de încredere în cadrul Ambasadei, printre care Lilian Procopciuc, contabilul Ambasadei, Alexandr Pavliuc implementează diferite scheme ilegale în interesul financiar al unor persoane de la Moscova apropiate de Igor Ceaika, cofondatorul aşa-zisei uniuni de afaceri moldo-ruse și Igor Dodon, liderul partidului socialiștilor (…). Astfel, ofițerul SIS Pavlic, de comun cu Procopciuc, a elaborat şi implementat în anul 2022-2023 o schemă ilicită la achitarea salariului/indemnizației lunare în valută străină, pentru diplomații și colaboratorii Ambasadei în numerar.

Pavliuc, de comun cu Procopciuc, au apelat la serviciile cetățeanului R. Moldova și Federației Ruse Sorin Untilă, pentru realizarea schimbului valutar neoficial ce ține de indemnizația lunară pentru angajații ambasadei la Moscova. Conform legii, Ministerul Finanțelor transferă pe contul Ambasadei sumele respective destinate salarizării, iar contabilul Procopciuc, de comun cu Pavliuc, realizează schimbul respectiv din ruble ruseşti în euro, ce constituie sume în jur de 60 mii de euro, obţinând venituri băneşti din diferența de curs valutar al rublei rusești față de euro (…)”, se spune în sesizare.

De asemenea, Victor Ionesii îl acuză pe Alexandru Pavliuc de implicarea în „scheme ilegale de furt și prejudicierea financiară a Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă în timpul reparației și deservirii tehnice a automobilelor de serviciu înregistrate pe Ambasadă”.

„(…) Astfel, ofițerul SIS Pavliuc şi Procopciuc, utilizând înțelegerile personale prealabile cu Anatol Bejan, cetățean al R. Moldova şi Federației Ruse, proprietarul unui service auto din Moscova, trimit toate automobilele Ambasadei la reparație şi deservirea tehnică la acest autoservice, unde sumele pentru reparație și deservire tehnică sunt mărite artificial, aproximativ de trei ori (…)”, se mai spune în document.

ZdG oferă dreptul la replică tuturor persoanelor vizate în sesizare.

SIS: „Instituția verifică asemenea informații prin intermediul mecanismelor interne”

Într-un comentariu pentru ZdG, reprezentanții SIS au menționat că au recepționat petiția lui Victor Ionesii și că „instituția verifică asemenea informații prin intermediul mecanismelor interne dezvoltate în cadrul SIS, în vederea identificării și elucidării tuturor faptelor și circumstanțelor”.

„Totodată, Serviciul monitorizează constant riscurile de securitate, inclusiv în cadrul misiunilor diplomatice, și activitățile ce pot prejudicia imaginea R. Moldova, informând la subiect Ministerul Afacerilor Externe.

Ținem să vă asigurăm că SIS îşi desfăşoară activitatea în strictă conformitate cu prevederile legale și protejează drepturile şi libertăţile constituţionale ale cetăţenilor de eventuale riscuri externe ori interne ce periclitează climatul de securitate”, au declarat reprezentanții SIS pentru ZdG.

Pe 2 mai 2024, ZdG a publicat un articol în care scriam că mai mulți cetățeni ai R. Moldova de etnie găgăuză au expediat o scrisoare în adresa Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova (MAE) în care susțineau că Victor Ionesii, angajat în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia, distribuie „în mod deliberat” pe rețelele de socializare „informații provocatoare pentru naționalitățile care trăiesc în Rusia, provocând discordia interetnică armeano-azeră”, dar și „informații care umilesc onoarea și demnitatea reprezentanților etniei găgăuze”.

Înainte de publicarea articolului, ZdG a cerut o reacție din partea MAE-ului. Reprezentanții Ministerului ne-au spus că au primit o asemenea sesizare și că aceasta urma a fi examinată: „(…) Suntem în proces de examinare, ulterior vor fi întreprinse acțiunile care se impun”, a precizat serviciul de presă al diplomației moldovenești pentru ZdG.

Victor Ionesii însă a calificat informațiile drept „false și denigratoare”, menționând că el nu a denigrat și publicat „careva materiale contra găgăuzilor, pe rețelele de socializare și Facebook”.

„Aşa-zisa scrisoare deschisă la care face referire „Ziarul de Gardă” este o scrisoare anonimă, creată și lansată în spațiul public de către Alexandru Pavliuc, reprezentantul SIS la Moscova, persoană apropiată de Dodon, cu scop de a discredita persoana mea. De mai mult timp Pavliuc se ocupă cu activități ilegale de discreditare şi şantaj a diplomaților moldoveni la Moscova, prin intermediul Telegram canalelor anonime și conturilor false pe rețele de socializare.

Referitor la crimele lui Pavliuc, societatea a fost informată de mai multe persoane publice și de către ofițeri SIS. Inclusiv eu personal și alți diplomați din cadrul MAE am sesizat organele procuraturii referitor la crimele lui Pavliuc în cadrul Ambasadei la Moscova. Anume din acest considerent, Pavliuc înțelegând că va răspunde penal, pe parcursul anului curent a inițiat o amplă campanie de discreditare a mea, cu scop de a aduce în locul meu în funcție diplomatică complici de-ai săi (…)”, a spus Victor Ionesii.